Olot amplia la seva xarxa d'eines per detectar terratrèmols. Si des de fa anys la ciutat compta amb diversos sismògrafs repartits per la ciutat, ara també tindrà uns nous aparells encara més sensibles: tres estacions acceleromètriques.
Són aparells que tenen una alta sensibilitat per detectar moviments del sol. L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha demanat a l'Ajuntament instal·lar-los a tres punts concrets de la ciutat per tal de millorar la informació de la zona volcànica de la Garrotxa i, concretament d'Olot.
"Ens van demanar de fer-ne una instal·lació i ho hem autoritzat. Són uns aparells connectats a la xarxa elèctrica i que tenen una sensibilitat molt gran per captar les vibracions. Es recullen, principalment, les dades nocturnes", explica l'alcalde d'Olot, Pep Berga. "Disposar d'aquests equipaments permet anticipar el risc. Abans d'un gran moviment sísmic se'n produeixen de menors que en aquests moments la ciència és capaç de detectar", afegeix.
Les tres estacions s'instal·laran a les oficines del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública, al Mas les Mates i a l'edifici del gimnàs de les pistes d'atletisme de la ciutat. Aquest són els tres punts que ha escollit l'ICGC.
Es calcula que, de mitjana, cada dia hi ha un terratrèmol a Olot. La seva força, però, és reduïda i no s'arriben a percebre. Sí que també s'ha calculat que, de mitjana, una vegada a l'any es pot donar un terratrèmol de més intensitat que la ciutat pot arribar a percebre. I també s'ha pronosticat que cada 500 anys es produeix un terratrèmol important a Olot. Els últims van ser el 1428 i, en l'actualitat, ja hem superat el llindar establert.