Més d'un 80% dels restauradors de la Garrotxa té problemes per trobar treballadors

Així es constata en una diagnosi que s'ha fet del sector i s'ha presentat aquest dimarts a les Jornades GastroVolcàniques

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu | Arxiu ND
Nació
14 de novembre de 2023, 18:55
Des de l'aparició de la pandèmia, el sector de la restauració ha vist com cada vegada era més difícil trobar personal. Els dos anys de confinaments i mesures restrictives han passat factura al sector, el qual ha vist com els treballadors han marxat de l'hostaleria per anar a la indústria, amb uns horaris menys estrictes i una jornada laboral més marcada.

Ara, una diagnosi impulsada per l'Associació d'Hostalatge de la Garrotxa i executada per l'empresa BIM Consultors ha posat xifres al problema. Un 83% dels restauradors de la comarca asseguren tenir problemes per trobar personal. Segons l'estudi, que ha comptat amb entrevistes a restauradors, enquestes i una mostra ciutadana, els principals problemes que apareixen per treballar al sector són les jornades de cap de setmana, els horaris i el compromís que es demana als treballadors. En un altre esglaó hi ha el sou, però no apareix com el principal problema per treballar a la restauració.
 

Moment de canvi, la sostenibilitat o el producte local, altres claus de la restauració garrotxina

La falta de treballadors a la restauració comarcal és una de les deu conclusions que s'extreu de l'estudi que s'ha presentat aquest dimarts a Can Trona durant les Jornades GastroVolcàniques que organitza l'Associació d'Hostalatge.

Entre la resta de conceptes que recull la diagnosi presentada hi ha la necessitat de millorar l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per part dels restauradors garrotxins, ja que es constata que molts no les utilitzen ni les volen utilitzar. També s'ha constatat que el client valora amb un 8,9 el sector garrotxí i, sobretot, el producte local.

L'estudi també constata que la restauració garrotxina es troba en un moment de canvi que coincideix en un relleu generacional, que el sector és heterogeni i necessita treballar més els seus mercats de clients i que el 93% dels establiments volen dur a terme accions sostenibles, però falta passar a l'acció.

Les Jornades GastroVolcàniques també han acollit aquest dimarts diferents conferències sobre l'associacionisme, la falta de personal o el producte. Demà dimecres les jornades es traslladaran a l'Espai Cràter i serviran per presentar algunes conclusions que s'extreguin de les jornades, escoltar la conferència d'Ada Perallada i entregar els guardons anuals de l'Associació d'Hostalatge de la Garrotxa.