Tornen a desaparèixer les oques del Parc Nou d'Olot

L'Ajuntament ja no descarta que hi hagi l'acció humana al darrere

Les oques del Parc Nou ja han desaparegut dues vegades aquest any
Les oques del Parc Nou ja han desaparegut dues vegades aquest any | Martí Albesa
14 d'octubre de 2022, 11:06
Actualitzat: 17:15h
Ha tornat a passar. Les oques del Parc Nou d'Olot han tornat a desaparèixer. El misteri que va aflorar el mes d'abriltorna ara a sobrevolar el parc olotí gairebé mig any després. Llavors, l'Ajuntament ho va catalogar com un incident, ja que es va trobar el cos d'un dels animals ensangonat i amb signes evidents de l'atac d'un animal semblant a una guilla. Passat l'episodi, a principis d'estiu, el consistori va reintroduir quatre oques noves que aquest setembre han tornat a desaparèixer.
"Fa aproximadament un mes, els tècnics de manteniment ens van avisar que no veien dos exemplars. Al cap d'uns dies també van perdre de vista els altres dos exemplars que quedaven", diu Aniol Sellabona, regidor de Via Pública d'Olot. I és que la història comença com l'anterior vegada, però en aquesta ocasió hi ha diferències substancials: l'aparició d'unes plomes. "Vam estar fent una revisió de l'entorn per si trobàvem algunes evidències. Vam trobar plomatge en un punt. Això ens va fer estar uns dies investigant per la zona si podria ser fruit d'un atac o una disputa. No vam poder certificar els motius de l'aparició del plomatge", explica Sellabona.

Una persona al darrere?
L'aparició del plomatge i prou fa que els tècnics comencin a sospitar d'alguna cosa més: "Hem trobat un escampall de plomatge que ens fa pensar que no han marxat per gust, sinó que es pot haver donat el cas d'algun atac", reconeix el regidor. Per això, fins i tot, els últims dies s'ha dut a terme una recerca de restes d'excrements o altres elements que puguin encaminar la investigació cap a la presència d'algun animal que freqüenti per la zona. "Estem mirant si trobem algun cau d'algun altre animal que transiti de manera freqüent per la zona i sigui un dels causants, però ja no descartem l'opció de la intervenció humana", relata Sellabona.
 

L'entrada del Parc Nou d'Olot Foto: Martí Albesa


I és que l'absència de proves que indiquin l'atac d'un animal i la freqüència en què s'han produït les desaparicions fa que el consistori, segons el regidor, ja no descarti que al darrere de tot plegat pugui haver-hi l'acció humana: "Ara tenim algun element, ja sigui per acció humana o animal, que hem d'aclarir. Quan tinguem clar que podem atacar l'element que ha fet tornar a desaparèixer les oques, tornarem a replantejar la seva reincorporació".

Sense oques fins que no hi hagi garanties
Davant els interrogants que han aparegut, el consistori ha decidit no tornar a col·locar noves oques al Parc Nou fins que no s'aclareixi qui o què està al darrere de les desaparicions. Segons Sollabona, no tornarà a haver-hi oques fins que no hi hagi garanties que poden viure amb tranquil·litat: "La primera vegada va ser un fet aïllat i ho vam agafar com un fet puntual o un accident. Però haver-se reproduït amb tanta celeritat dues vegades ens ha obligat a aturar-nos i veure què pot estar passant. A nosaltres ens encanta tenir les oques del Parc Nou perquè són un element identitari, però, per sobre de tot, volem tenir-les amb garanties. No volem tenir les oques sabent que algun moment poden patir algun atac".

La investigació continua oberta i es mantenen totes les hipòtesis sobre la taula. En altres ocasions, per exemple, les oques s'havien escapat i havien estat localitzades al riu Fluvià. Precisament, fa uns dies es va alertar de la presència d'unes oques als horts de Sant Francesc. L'Ajuntament, enmig de la investigació, va anar a veure si eren les del Parc Nou, però no hi va haver sort. Davant la situació, el consistori estudia col·locar càmeres de trampeig o utilitzar altres mètodes tecnològics per a esbrinar el motiu de la desaparició. Mentrestant, el misteri continua, les oques no apareixen i les sospites van a més.
Arxivat a