La desaparició de les oques del Parc Nou d'Olot

Durant el mes d’abril van desaparèixer enmig del misteri i ara l’Ajuntament n’ha posat de noves

L'entrada del Parc Nou d'Olot
L'entrada del Parc Nou d'Olot | Martí Albesa
09 de juny de 2022, 12:03
Actualitzat: 16:24h
No es tracta d’una crònica negra, però bé s’hi podria assemblar si ho emmarquem en el context de la capital de la Garrotxa. Tampoc s’ha dut a terme una investigació policial, però pels comentaris i les sospites que la ciutat ha arrossegat durant setmanes, la situació podria assemblar-se a un capítol de Crims

Les oques del Parc Nou van desaparèixer durant el mes d’abril. En una primera instància algú podia pensar que s’havien amagat, però els dies van anar passant i no feien acte de presència. Era la primera vegada que el parc es quedava sense oques durant tant de temps: “Un dia els tècnics i conservadors del parc Nou van començar a trobar a faltar la presència de les oques. Ens vam posar en alerta. Vam fer una inspecció a les 108 hectàrees del parc”, explica el regidor de Via Pública d’Olot, Aniol Sellabona

A mesura que passaven les setmanes, augmentava la preocupació popular per la pèrdua d’un dels elements més emblemàtics de la ciutat, acostant-se al nivell de la ratafia o la coca de llardons. Eren oques, les oques del Parc Nou. I havien desaparegut.
 

Durant mesos, les oques del Parc Nou van estar desaparegudes. Foto: Martí Albesa


Les primeres línies de la investigació de l’Ajuntament d’Olot es van centrar en la possibilitat d’un atac. “Es va identificar un exemplar que estava mort i els tècnics van descobrir que havia estat atacat per un altre animal”, diu Sellabona, qui també assegura que aquest va ser “el principal indici” que va fer pensar en l’atac d’un altre animal com principal causa de la desaparició. 

Segons ha pogut saber Nació Garrotxa, tot indica que l’autor de l’assassinat d’una de les oques va ser una guilla. Va entrar al parc per la zona de la Moixina, a través dels camps que connecten amb el Parc Nou. De fet, segons indiquen fonts de l’Ajuntament, no és la primera vegada que a la zona es produeix l’atac d’una guilla: alguns veïns que tenen gallines a casa han explicat que alguna ocasió han patit atacs. 

I les altres oques?
“És veritat que les altres oques no les hem trobat”, diu el regidor de Via Pública. I aquí és on segueix el misteri. Tot i això, Sellabona afirma que es treballa “amb la hipòtesi de l’exemplar que vam trobar, una hipòtesi que hem anat confirmant a mesura que han passat els mesos”. Principalment, l’Ajuntament contempla que un animal va ser el responsable de la desaparició de les oques del parc, però també admeten que el cas no està del tot tancat: “Sí que podem certificar que una va morir en l’atac, però les altres no sabem o no podem assegurar al 100% si va ser fruit d’aquest atac que van marxar o es van espantar o es va produir alguna circumstància que va fer que abandonessin el Parc Nou”.
 

Les noves oques que hi ha al Parc Nou. Foto: Martí Albesa


Les oques han tornat
Paral·lelament a la investigació i recerca dels fets, l’Ajuntament d’Olot va iniciar els tràmits perquè el Parc Nou tornés a tenir oques i, gràcies a això, aquesta setmana la ciutat ja torna a tenir un dels seus signes d’identitat. En total són tres oques les que ja viuen i fan viure el Parc Nou en la seva normalitat i tradició. Les ha criat la Carme de Batet, una productora local que ha fet entrega dels exemplars a l’Ajuntament quan aquests han tingut un nivell de maduració òptim per fer vida al parc.

Ara són tres, però podrien acabar sent cinc: “La nostra previsió és que els pròxims mesos arribarà algun exemplar més, per tan estarem entre els quatre o cinc exemplars”, diu Sellabona qui al mateix temps també es mostra “content” que el municipi hagi recuperat les oques i una de les seves imatges icòniques. Després de mesos, la ciutat i els olotins han recuperat part de la seva identitat. 
Arxivat a