Els forns de pa i fleques de Girona repartiran 10.000 bosses de roba aquest estiu

Publicat el 21 de maig de 2008 a les 15:02
 
La iniciativa s'emmarca dins la campanya que ha engegat la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable per reduir l'ús de bosses de plàstic a tot Catalunya. A més, l'Ajuntament de Girona també preveu comprar fins a un milió de bosses compostables per als comerços del Mercat del Lleó.
 
Segons un estudi fet per la Fundació, s'estima que cada cap de setmana les famílies catalanes consumeixen 14 milions de bosses de plàstic. Segons ressalta la portaveu de l'entitat, Mercè Girona, aquest consum és 'abusiu' i molts cops, 'injustificat', perquè aquests embolcalls es poden substituir per altres com cabassos o carretons.
 
Amb la voluntat de conscienciar la ciutadania i promoure el consum responsable, la Fundació ha engegat fa dues setmanes una campanya per reduir les bosses de plàstic. La iniciativa, batejada com 'Catalunya lliure de bosses!' durarà fins a finals d'abril de l'any vinent.
 
La campanya té dos objectius principals: per una banda, reduir el consum de bosses de plàstic i, per l'altra, promoure l'aplicació d'un impost ecològic de 0,20 euros per bossa de plàstic. A les comarques gironines, la iniciativa ja compta amb diferents ajuntaments adherits (Girona, Palafrugell, Sant Hilari Sacalm, la Bisbal d'Empordà i Sant Joan de les Abadesses).
 
I és que, segons ha ressaltat Mercè Girona, es calcula que si cada gironí estalviés només una bossa de plàstic en un any, es deixarien de llançar 38 tones de CO2 a l'atmosfera. O, el que és el mateix, s'estalviarien 76.107 kW/h, la qual cosa equival a tanta energia com per fer funcionar la televisió durant 97 anys o una nevera durant 265 anys.
 
Bosses compostables i de roba
 
A les comarques gironines, l'Ajuntament de Girona ja ha posat el seu granet de sorra per contribuir a reduir l'ús de bosses de plàstic. De fet, aquest any el consistori –gràcies a una subvenció de l'Agència Catalana de Residus- comprarà 60.000 bosses compostables per repartir als comerços del Mercat del Lleó. I es preveu que es compri una segona tongada d'un milió de bosses d'aquest tipus, que és el que els venedors calculen que gasten en un any.
 
D'altra banda, i amb la col·laboració del Gremi de Flequers, els forns de pa de la ciutat començaran a repartir a partir del juliol bosses de roba entre els seus clients. Les bosses, que es podran adquirir a un preu simbòlic, incentivaran que es torni a utilitzar aquest embolcall com a ús habitual.
 
Es preveu que, en un primer moment, es reparteixin 10.000 unitats de bosses de roba. Més endavant, i amb els diners obtinguts de la venda, se n'aniran produint de noves. La intenció de l'Ajuntament i el gremi és que les 90 fleques i forns de pa que hi ha repartits arreu de la ciutat s'adhereixin a la iniciativa.