Adapten les torres elèctriques de l'Alt Empordà per reintroduir l'ibis ermità

Aquest juny arribaran els primers exemplars als Aiguamolls i s'espera poder-los alliberar l'any vinent

  • Treballs per adaptar les torres elèctriques per evitar electrocucions de l'ibis ermità -
Publicat el 15 de maig de 2025 a les 17:18
Actualitzat el 15 de maig de 2025 a les 18:31

La reintroducció de l'ibis ermità a Catalunya, una espècie que pràcticament es va arribar a donar per extingida, és cada vegada més propera. A l'espera que aquest mes de juny arribin als aiguamolls de l'Empordà els primers exemplars, Endesa ha adaptat una quarantena de torres elèctriques per evitar electrocucions. El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica confia en alliberar els primers exemplars l'any vinent.

Aconseguir una població estable a Catalunya

L'ibis ermità és un ocell molt singular que es va donar per extingit a Europa durant més de 300 anys i que, en les darreres dècades, s'ha anat recuperant fins a arribar als 2.000 exemplars que hi ha actualment gràcies a la criança controlada en zoològics d'Àustria, Alemanya i Cadis.

La Generalitat ha impulsat un projecte per reintroduir l'espècie convertint els Aiguamolls de l'Empordà en "casa" per als ibis ermitans, i no només una parada en la seva ruta migratòria. I és que en els dos darrers anys desenes d'ibis ermitans surten des d'Àustria fins a Cadis, on hi viu una comunitat sedentària. Les aus recorren uns 2.800 quilòmetres guiades per ultralleugers on viatgen les cuidadores que han fet de "mares adoptives" del grup.

Ara, la idea és reproduir aquest model d'èxit a l'Alt Empordà. La directora tècnica de la Fundació Alive, Sònia Duñach, ha concretat que ara mateix estan immersos en la construcció d'un aviari a la Torre d'en Mornau on tindran una trentena d'ibis ermitans procedents de llocs diferents. A principis de juny arribaran quinze exemplars provinents de Jerez que es "continuaran criant a mà" per una "mare adoptiva" humana.

Si estan preparats per fer-ho, cap al mes de juliol i fins a mitjans d'agost s'enlairaran al cel de l'Empordà. Quan arribin altres ibis ermitans procedents de nuclis zoològics europeus sense contacte amb humans, estaran tancats tots junts. "El mes de març del 2026 obrirem les portes de l'aviari i esperem que hi hagi ibis que es quedin aquí", ha remarcat.

El secretari de Transició Ecològica, Jordi Sargatal, ha subratllat que esperen que el projecte tingui èxit i hi pugui haver una població estable d'ibis a Catalunya, i deixi de ser només una zona de pas. De fet, ha remarcat que fa dos anys van passar aus per la zona 34 exemplars i l'any passat 36.

Reduir el risc d'electrocucions

La zona dels Aiguamolls de l'Empordà compleix els requisits perquè l'ocell s'hi quedi, però, per reduir riscos i ajudar a la supervivència de l'espècie, Endesa ha adaptat quaranta torres elèctriques de l'Alt Empordà per evitar possibles electrocucions tant dels ibis com d'altres ocells com cigonyes o rapinyaires.

Els treballs d'adaptació dels suports van començar a l'abril i està previst que acabin aquest mes. Han suposat una inversió de més de 100.000 euros aportats per la companyia. El director territorial d'Endesa a Catalunya, Enric Brazís, i el director de distribució, Francesc Alemany, han concretat que els treballs se centren a reformar el cap de les torres, modificar i redistribuir aparells ja existents i instal·lar elements de protecció, anticol·lisió o antiposada. Els dispositius aïllants redueixen el risc elèctric en el moment en què una au que reposa en una torre aixeca el vol.

Les actuacions les fan a través de professionals especialitzats en treballs en tensió, per evitar haver d'interrompre el subministrament elèctric mentre fan els treballs. Les quaranta torres són de mitjana tensió i abasten els municipis de Pau i Peralada.