SOS Costa Brava demana prohibir «urgentment» l'edificació en zones inundables

La plataforma ecologista afirma que s’ha fet "una planificació urbanística sense tenir en compte la natura" i que això pot comportar greus conseqüències per a les persones

L'entitat s’ha solidaritzat amb les persones afectades i assenyala que les causes són fruit de la "pressió urbanística".
L'entitat s’ha solidaritzat amb les persones afectades i assenyala que les causes són fruit de la "pressió urbanística".
Redacció
05 de novembre de 2024, 19:40
Actualitzat: 06 de novembre, 11:37h

SOS Costa Brava, una plataforma contra l’especulació, demana que es revisin els Plans d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del litoral de les comarques gironines de manera "urgent" amb l'objectiu de prohibir la construcció d’edificis en zones inundables. L'entitat considera que no urbanitzar aquests espais de risc és imprescindible per prevenir accidents naturals.

SOS Costa Brava demana que, després dels efectes "devastadors" de la DANA a València, s’eviti “qualsevol intervenció especulativa que pugui comportar riscos". En aquest sentit, l'entitat s’ha solidaritzat amb les persones afectades i assenyala que les causes no eren “inevitables" sinó que són fruit de la "pressió urbanística".

La plataforma ecologista afirma que s’ha fet "una mala planificació urbanística i territorial, sense tenir en compte la natura" i que això pot comportar, també, greus conseqüències per a les persones que viuen en aquests espais. SOS Costa Brava alerta que l'ocupació urbana de les ribes de rius, barrancs, torrents i rieres amb infraestructures "mal dimensionades que ocupen les àrees de drenatge" són la principal causa dels efectes assoladors que ha tingut la DANA als pobles i ciutats.

Des de l'associació reclamen un "compromís ferm" a la Generalitat i la resta d’administracions perquè no es pugui fer cap construcció en marges inundables. Així doncs, demanen un model urbanístic que tingui en compte els riscos naturals i també la protecció dels boscos i zones forestals, que ajuden a garantir un bon drenatge de les aigües pluvials.

En un comunicat, l'entitat ha especificat fins a onze punts del litoral gironí on consideren que cal fer una revisió de manera urgent. En concret es tracta de les rieres del Mas Llor a Tamariu, la del Canadell a Calella de Palafrugell, la de Tossa de Mar, les dues de Llançà, la de Portlligat, la de Calonge, la de Santa Cristina d’Aro, la d’Aubi i la desembocadura de la Tordera.

SOS Costa Brava ha aprofitat per denunciar el projecte per ampliar el Port d’Aro que, segons han dit,  "vulnera tots els principis de l'urbanisme sostenible". A més, aquesta obra també afecta la zona de desembocadura del Riudaura, dunes i una pineda a primera línia de mar. L’entitat ha advertit que aquest pla d’ampliació és perjudicial per al medi ambient i que, a més, "pot arribar a posar en perill la seguretat de les persones".