«Granollers ha de poder veure un Bailo al 100%, per això faig un pas al costat»

Patxi Pachón ha viscut la seva última Festa Major de Granollers portant el Bailo, el capgròs que encén tots els actes de foc

En Bailo, portat per Patxi Pachón, en un acte de la Festa Major 2024
En Bailo, portat per Patxi Pachón, en un acte de la Festa Major 2024 | Joel Mesa
06 de setembre de 2024, 16:47
Actualitzat: 07 de setembre, 7:50h

La darrera Festa Major de Blancs i Blaus de Granollers ha estat l'última de Patxi Pachón encarnant la figura del Bailo. Aquest estimat element festiu de la ciutat és el que sempre s'encarrega de portar el foc als actes que tenen les guspires com a protagonistes. El Bailo es va estrenar per primer cop l'any 1991 i, des de llavors, ben pocs han portat aquest simbòlic capgròs muntant a cavall.

Per què deixa el Bailo?
Perquè ja són molts anys, però si pogués continuaria. És un element que sempre m'ha agradat. En el moment que hi entres has de creure que ets ell. Una vegada em vesteixo, deixo de ser jo i soc en Bailo. M'he de comportar com ell i saltar, però el cos ja no m'acompanya. És el moment de fer un pas al costat. Fer de Bailo al 80% no val la pena, ni per mi ni per la festa. La ciutat ha de poder veure un Bailo al 100%. I això ha sigut una miqueta el que m'ha determinat.

La figura del Bailo és especial...
Jo diria que, quan va néixer l'any 1991, era l'únic element festiu de Catalunya que era un capgròs a cavall. Amb molt d'encert es va decidir crear aquest personatge amb la finalitat d'encendre els actes de foc. Vaig tenir l'honor de ser l'acompanyant del primer Bailo. L'ajudava a canviar, m'havia de vestir i estar amb ell quan sortia.

patxi pachon bailo 2024 cedida nacio
Patxi Pachón, just abans de sortir amb el bailo a la Porxada aquest estiu. Foto: Cedida



La comparsa del Bailo ha anat creixent...
Com que començaven a haver-hi més actuacions del Bailo, es van anar incorporant més portadors. Ara mateix ens dividim per dies. El Bailo és un capgròs que va lligat al cos del portador, amb el cavall, i sues molt. Inicialment, només hi havia un vestit, de manera que era una mica antihigiènic que un sortís a les vuit de la tarda a encendre la gralla i la guspira, i després passar el mateix vestit a un altre company perquè sortís a encendre el correfoc. La història va anar creixent i vam acabar sent tres portadors.

Què se sent quan entra a la plaça?
És una cosa que s'ha de viure. L'entrada a la Porxada pel correfoc dels Diables és un gran moment. Em dona l'energia per saltar, per intentar fer bé el personatge. Amb els diables sempre hem tingut una molt bona entesa, m'encanta donar sempre les gràcies per aquesta motivació que em transmeten. És únic entrar a la plaça de la Porxada a les fosques, amb la gent ajupida, esperant que entris.

"Un nano de 4 o 5 anys que tocava el tambor va respondre a la meva reverència mentre tocava... amb detalls com aquest veus que la continuïtat està assegurada"

I el Bailo no només apareix als correfocs...
També hi ha altres tipus de places. Per exemple amb els toros embolats. No hi ha tanta gent, perquè de fet la plaça és més petita, però tot té la seva gràcia. Aquest divendres de Festa Major hi havia una actuació de la guita xica dels Blaus i ens van demanar, com cada any, que anéssim a encendre-la. Un nano de 4 o 5 anys que tocava el tambor va respondre a la meva reverència mentre tocava. Amb detalls com aquest veus que la continuïtat està assegurada.

Què li sembla la Festa Major de Granollers?
És una de les millors festes majors. A mi m'ha marcat molt la vida. Jo vaig entrar a Blaus l'any 86 i sempre he estat col·laborant amb la colla. A més de la comparsa del Bailo estic amb tres penyes més de Blaus. Per mi la festa és un punt de trobada de tota la ciutadania de Granollers. Hi ha molts amics que no els veig durant tot l'any perquè cadascú té la seva vida i no coincidim. Per Festa Major te'ls trobes i pots xerrar amb ells: fer una cervesa o fer un cafè, depèn de l'hora que sigui.

Creu que la festa perilla?
La Festa Major de Granollers està molt vinculada al centre. Igual que anem a fer qualsevol tema burocràtic al centre, per exemple al jutjat o a l'ambulatori. Si la Festa Major no es fes al centre ja no seria la Festa Major. Si ara hi ha un problema d'entesa entre les colles i l'Ajuntament, cal que s'asseguin totes les parts implicades. Que posin damunt de la taula quin problema hi ha i a partir d'aquí treballar per arreglar-ho. Si no ens trobem tots per veure com ho arreglem, doncs no s'arreglarà i el més fàcil és treballar tots junts amb tranquil·litat, calma i pensar sempre per la festa, per la gent Granollers.