De l’11 al 13 d’octubre, la Garriga viatja a principis del segle XX per celebrar una nova edició de les Jornades Modernistes, que enguany dediquen activitats a destacats membres del modernisme català, des de Jacint Verdaguer, Pompeu Fabra i Santiago Rusiñol, fins a d'altres més locals com el mateix J. M. Raspall o Carles Sindreu i Pons.
Un cop més, podreu descobrir i endinsar-vos en el passat modernista del municipi, a través d’actuacions, xerrades, circuits termals, escenes teatralitzades, la fira d’artesania, les dinamitzacions de carrer, el sopar al Passeig del 1900, el ball d’envelat, les Festes del Bosc o la desfilada modernista.
El modernisme de Verdaguer, Fabra, Raspall...
Enguany, les jornades volen retre homenatge a alguns membres destacats del modernisme català, a través de diferent actes i xerrades.
Així, d’una banda, dissabte 12 d’octubre al matí, s’organitza la xerrada “Quan l’estiueig era molt més que oci. Carles Sindreu i Pons”. Es farà al Balneari Blancafort i anirà a càrrec de Carme Arenas, filòloga i historiadora de l'art. La figura de Carles Sindreu i Pons (poeta, narrador i periodista, estiuejant a l'Ametlla del Vallès i a la Garriga) servirà per explicar la contribució cultural i de modernització que van fer, tant ell com d’altres estiuejants, en el període que va des de començaments del segle XX fins als anys 70.
Cal també destacar les escenes teatralitzades que es representaran dissabte a la tarda: Monòlegs modernistes de Santiago Rusiñol, a la plaça Santa Isabel; i Pompeu Fabra: jugada mestra!, al tenis de Can Barbey.
Finalment, un altre punt fort d’aquestes jornades serà l’espectacle musical El joglar. Arnau Tordera canta Jacint Verdaguer, en què l’artista interpretarà íntegrament l’obra Verdaguer, ombres i maduixes, que Obeses va publicar el 2017, amb l’acompanyament de la guitarra clàssica. Serà dissabte al vespre, al tenis de Can Barbey.
Inauguració de les Jornades amb Raspall
El punt de partida de les Jornades el marcarà la inauguració de l’exposició del Fons Raspall i Mayol – Rull, recentment adquirit per l’Ajuntament, que tindrà lloc divendres a la tarda a Can Raspall. La mostra permetrà veure una part del fons que provenia de Cèlia Raspall Mayol, germana petita i hereva de l’arquitecte Joaquim Manel Raspall i Mayol. Aquesta documentació i fotografies d’àmbit familiar abasten des de 1870 fins els anys 90 del segle XX i donen testimoni de la vida i relacions de l’arquitecte més important per a la Garriga. Roman Gausa i Rull, nebot de l’arquitecte, presentarà la mostra i explicarà algunes anècdotes i records familiars que posaran en context aquest fons.
Al vespre, els actes seguiran al Passeig, davant el Teatre de la Garriga, El Patronat, amb la inauguració de les Jornades Modernistes, el sopar popular i el ball d’envelat amb la Puntual Folk.
Novetats
La 13a edició de les Jornades Modernistes compta amb algunes novetats. D’una banda, s’incorporen activitats inèdites al programa, com una mostra i una pedalada de bicicletes clàssiques que tindrà lloc diumenge al matí, de la mà de Pedalem la Garriga
També diumenge, se celebrarà un matí d’escacs, un joc que amenitzava les tertúlies a casinos, ateneus, cases particulars i altres llocs d’esbarjo.
A més, Can Raspall acollirà les projeccions de La llanterna màgica, per viure la màgia del cinema d’època a través de la càmera fosca.
Xerrades
Enguany, a banda de la xerrada sobre Carles Sindreu i Pons, es faran dues ponències més.
La tarda de dissabte serà el torn de “La burgesia catalana, la Guerra Civil i el Franquisme”, a càrrec de Xavier Díez, historiador i escriptor. Ens parlarà de la relació ambigua i poc favorable respecte a la classe treballadora que la burgesia tenia amb el poder, situació que va fer que bona part d’aquest grup social pivotés del catalanisme al franquisme. Es farà al jardí de la Villa Martín (Ronda del Carril, 73), refugi de famílies burgeses durant la guerra i testimoni de tràgics successos relacionats amb el bombardeig feixista de la Garriga de 1939. La casa va desaparèixer, però el seu jardí és el lloc perfecte per a la xerrada.Finalment, diumenge a la tarda, Julieta Torrents i Carles Riba, activistes culturals i historiadors de la festa, oferiran la xerrada “De cultura popular a cultura d’elit: l’impacte del Modernisme a les formes festives a la Garriga”, a la plaça Santa Isabel.
Activitats prèvies
Com és habitual, les Jornades Modernistes comptaran amb algunes activitats prèvies, el cap de setmana anterior a la seva celebració.
Així, divendres 4 d’octubre a la tarda, membres de la Garriga Modernista es passejaran per les residències de gent gran del municipi, lluint el seu vestuari.
Aquell vespre, Francesc Viñas i Joan Monells presentaran el llibre El Teatre de la Natura a Catalunya, a Can Raspall.
I dissabte 5 d’octubre, senyores i minyones, especialment vestides per l’ocasió, es passejaran pel mercat dels dissabtes.