Article

Baixa el ritme de creixement de la construcció al Vallès Oriental

Tot i això es manté la xifra positiva d’habitatges iniciats i acabats

Treballadors del sector de la construcció, en una imatge d'arxiu
Treballadors del sector de la construcció, en una imatge d'arxiu | Cedida
Redacció
03 de desembre de 2024, 12:00
Actualitzat: 12:03h

L’Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal ha publicat un nou Informe sobre el sector de la Construcció:  "Evolució del sector de la construcció al Vallès Oriental - Indicadors 2023-3r trimestre 2024", on s'analitza les principals dades del sector durant aquests darrers trimestres i les dades anuals de l’any 2023. L’estudi recull els indicadors més importants que defineixen el sector, i s'hi analitzen  dades comarcals i municipals.

En els darrers trimestres, el sector de la construcció comença a mostrar certs símptomes d’alentiment i contracció, a diferència del que es detectava amb les dades globals de 2022 i primers trimestres del 2023, quan el sector mostrava una major fortalesa i solvència.

En termes de construcció d’habitatges, al Vallès Oriental les dades de l’any 2023  mostren, d’una banda, la reducció en la xifra d’habitatges iniciats (es redueixen en 115 habitatges respecte l’any passat, gairebé un 12% menys) i, alhora, xifres positives en l’àmbit dels d’habitatges acabats, del 2,1%. 

El primer semestre de 2024 hi ha hagut un creixement respecte al nombre d’habitatges iniciats i acabats respecte al segon semestre del 2023, entre el 5 i el 6%.

Pel que fa als llocs de treball localitzats en la construcció, el tercer trimestre de 2024 es comptabilitzen 11.720 en total, suposen el 7,38% dels llocs de treball a la comarca, xifra mig punt percentual per sota del que es registrava ara fa un any, amb un descens absolut de 425 llocs de treball del sector. 

Tot i això, en els darrers trimestres la xifra sempre s’ha mantingut al voltant del 7% dels llocs de treball totals. I pel que fa a la seva distribució, 6 de cada 10 persones treballadores del sector ho són com a persones assalariades i, la resta, 4 de cada 10, hi treballen com a població autònoma.

Pel que fa a l’evolució del nombre d’empreses constructores de la comarca, les xifres registren un lleuger descens interanual que marca un canvi de tendència respecte exercicis anteriors.  El tercer trimestre de  2022 la xifra d’empreses se situava en 1.374  que van arribar a les 1.401 del tercer trimestre de 2023, xifra que s’ha reduït el tercer trimestre de 2024 arribant a les 1.382 empreses.
 
Pel que fa a la població aturada, la construcció suposa un 6,9% del total, i creix en 3 punts percentuals en aquest sector respecte les dades del primer trimestre de 2024. 

Per branques d’activitat, les dades del tercer trimestre de 2024 indiquen que l’atur és generalitzat a les 3 branques del sector, amb una especial incidència en l’àmbit de l’activitat immobiliària i les activitats especialitzades en construcció. 

El sector de les obres d’enginyeria civil, molt més vinculat a la construcció afavorida des del sector públic, és el que mostra una major resistència a tot l’entorn.  Les previsions indiquen que aquesta branca es mantindrà com la més resistent del sector, amb unes perspectives de creixement en els propers trimestres vinculada a l’impuls i desenvolupament de les construccions derivades dels Next Generation.

Per tant, la bonança del sector, tant al Vallès Oriental com a àmbits superiors, té molt a veure amb el desenvolupament dels projectes vinculats als Next Generation així com a l’impuls en la construcció d’habitatges i la rehabilitació. 

A nivell global, la construcció també és un sector que també cal que s’actualitzi d’acord als canvis introduïts en termes de sostenibilitat, medi ambient i digitalització. Un dels grans reptes pendents és el relleu generacional i la formació de la mà d’obra que treballa al sector, així com la necessitat d’avançar en la feminització d’aquest sector econòmic.