CiU porta a Anticorrupció les «irregularitats manifestes» de Granollers Promocions

Presenta documents que mostren com uns terrenys a la Bòbila que van costar 3 milions d'euros el 2008 ara han estat valorats en 343.000 euros | La compra es va fer desobeint els estatuts de l'empresa municipal

Publicat el 08 de juliol de 2013 a les 19:30
Els regidors de CiU Àlex Sastre, Pius Canal i Mariona Pons. Foto: NacióGranollers

El grup municipal de CiU a l'Ajuntament de Granollers ha presentat un document a la Fiscalia Anticorrupció de Catalunya perquè investigui algunes "irregularitats manifestes" en la compra d'uns terrenys a la Bòbila, a tocar de la via del tren. Uns terrenys comprats l'any 2008 per la societat mercantil de capital municipal Granollers Promocions S.A. (GPSA) per 3.150.000 euros, i valorat enguany per l'empresa de taxacions CATSA per 838.000 euros. És més, un nou estudi encarregat per CiU a la societat oficial de taxació del col·legi d'arquitectes Arquitasa ha valorat els terrenys aquest mes de maig per 343.100 euros.

Així ho ha anunciat aquest dilluns, des de la sala de plens del Consistori, i acompanyat per diversos membres del grup municipal, el portaveu de la formació, Pius Canal, després que la federació nacionalista denunciés a finals del passat mes de juny que els números de la dissolució de GPSA, l'empresa que gestiona el patrimoni municipal del sòl i les polítiques d'habitatge a la ciutat, no quadren. Granollers Promocions va tancar l'exercici del 2012 amb unes pèrdues de 2.899.402 euros. Unes xifres negatives que s'han de sumar a les dels dos anys anteriors. En total, més de 7 milions de pèrdues en tres anys, que van obligar a fer una ampliació de capital de 4 milions d'euros.

La dissolució de l'empresa, congelada
Les suposades irregularitats van fer que CiU votés en contra dels comptes del 2012 de GPSA, i que el regidor del PSC i president de Granollers Promocions, Jordi Terrades, congelés la dissolució de l'empresa pública (no disposa de la majoria suficient per tirar-la endavant). Terrades va respondre a les sospites de CiU assegurant que a GPSA "sempre s'ha actuat amb la màxima transparència", i recordant que a la junta general hi ha membres de tots els grups polítics, que els comptes sempre els han auditat empreses externes i que cada tres anys s'ha canviat d'empresa auditora.

Aquest dilluns, però, CiU ha recordat que la compra dels terrenys de la Bòbila, juntament amb la d'uns terrenys al carrer Joan Camps (en total, uns 5 milions d'euros de diner públic), es van aprovar en un consell d'administració on faltaven cinc dels seus nou membres; Terrades sí que hi era. "Els estatuts de la societat deixen molt clar que per aprovar aquest tipus de compres cal la meitat de la junta més un membre", ha denunciat Canal, que, sobre les absències, ha recordat que el consell es va convocar a finals de juliol. A més, CiU ha mostrat que per justificar la compra dels terrenys de la Bòbila només es va presentar un full, sense estudis de mercat ni ofertes d'altres solars. "Curiós", ha afegit el portaveu de la federació nacionalista a Granollers, que ha recordat que el 2008 la crisi econòmica ja es feia notar.

Es paga abans d'aprovar la compra
El 23 de setembre del 2008 es signa l'escriptura de compra-venta amb el propietari dels terrenys, el promotor immobiliari Joan Guitet, que els va adquirir el 1999 per 4 milions de pessetes. "No entenem que el primer pagament de 100.000 euros es faci efectiu el 13 de juny de 2008, és a dir, més d'un mes abans que el consell d'administració aprovés l'adquisició", ha etzibat Canal, que ha explicat que la part venedora va signar una escriptura pública sense que se li garantís el cobrament de la totalitat del valor de la finca. A més a més, CiU també ha denunciat que la superfícies del terreny segons el registre de la propietat (19.737 metres quadrats), el cadastre (7.750) i l'informe de GPSA (8.138), "no coincideixen". Canal tampoc entén que enlloc constés que just davant d'aquests terrenys, on l'equip de govern preveu construir un nou sector residencial, hi ha el magatzem de mercaderies perilloses d'ADIF, quelcom que, si no es trasllada, impedeix construir-hi residències.

Però segons CiU, el fet més greu recau en el preu pagat per la finca, que consideren "injustificable", i que Terrades atribueix a la crisi del sector immobiliari. Es va comprar per 3.150.000 euros el 2008. Va passar a costar, segons les estimacions dels arquitectes del pla parcial, poc més d'1 milió d'euros el 2009-2010. En una taxació realitzada per un professional liberal, encarregada per GPSA el 2012, va tornar als 3.043.600 euros. I el 2013, en una nova taxació feta per TACSA (CiU assegura que el PSC volia encarregar-la a tècnics de l'Ajuntament), va caure fins als 838.000 euros.

"Un valor desmesurat"
"El terreny de la Bòbila es va comprar per un valor desmesurat i fora de mercat", ha sentenciat Canal. Per demostrar-ho, CiU ha encarregat una nova taxació, en dates de 2008 i 2013, a Arquitasa. El resultat: un valor de 900.244 euros el 2008, i de 343.100 euros aquest 2013. Tot plegat per un terreny que continua en el seu estat original, sense urbanitzar. Ara la Fiscalia Anticorrupció ha d'investigar els fets i decidir si es va cometre alguna irregularitat o no. De ser així, denunciaria al Consistori, propietari de GPSA.