
Unes 100 persones s'han concentrat aquest dijous a la tarda a la plaça de l'Església de la Garriga per rebutjar la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que estén l'ús del castellà a tota l'aula quan un sol alumne ho demana, i per defensar el sistema d'immersió lingüística en català a l'escola. Tots els partits amb representació a l'Ajuntament (CiU, Acord, Solidaritat, PSC i ICV-EUiA), excepte el PP, han recolzat l'acte. També la CUP, que en un primer moment havia organitzat un escarni "popular i festiu" contra el president de Ciutadans i veí del municipi, Albert Rivera, però que al final l'ha anul·lat i s'ha afegit a la convocatòria unitària "per no dividir els garriguencs".
Dos membres de la comunitat educativa de la Garriga han estat els encarregats de llegir el manifest de Som Escola , entitat al voltant de la qual s'ha organitzat l'acte, que mostra indignació davant una interlocutòria del TSJC que vol "desestabilitzar i crear sensació de conflicte discriminatori a les escoles". El text recorda que aquest any només 17 famílies han demanat l'escolarització en castellà per als seus fills, i fa una crida a la desobediència. "Que Ensenyament es mostri ferm i no executi la interlocutòria del tribunal", sentencia el manifest.
L'alcaldessa diu prou als atacs al català
Davant de dues pancartes on es podia llegir "A les aules en català" o "17 famílies no doblegaran la voluntat d'un poble" (aquesta última subjectada per militants de la CUP, que portaven la boca tapada amb un esparadrap amb la bandera espanyola), l'alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó (CiU), ha etzibat que "el poble diu prou als atacs a la nostra llengua, als atacs ala convivència, la integració i l'harmonia". Els Mossos han aixecat acta de la concentració, que ha acabat amb el cant dels Segadors, per tractar-se d'una protesta no comunicada.

Uns minuts després, la mateixa policia catalana (inclosa alguna unitat antidisturbis), i també l'alcaldessa, s'han personat a uns 100 metres de la plaça de l'Església, a l'Auditori de l'Escola Municipal de Música, per controlar que no es produïssin incidents abans i després de la conferència La transició ciutadana , protagonitzada, precisament, per Rivera. La presència policial no ha evitat la tensió i els insults entre alguns veïns de la Garriga i el centenar de persones que omplien l'Auditori de gom a gom, la gran majoria vinguts de fora del municipi. També s'han apropat fins a la Garriga diversos mitjans de comunicació espanyols, com El gran debate de Tele 5 o els informatius de Cuatro.
Rivera denuncia amenaces de la CUP
A l'interior, Rivera, a més d'analitzar la Catalunya del 2013 i reclamar una nova llei electoral, ha carregat contra la CUP, de la qual ha dit que "s'ha equivocat" al convocar un escarni contra ell. El president de Ciutadans ha anat més enllà hi ha acusat el diputat de la formació independentista Quim Arrufat d'amenaçar-lo, dient-li que es preparés perquè li caurien a sobre diversos escarnis. Quelcom que Arrufat ja ha negat haver dit. "Amb l'escarni s'han traspassat línies vermelles, i això no hauria de passar en democràcia",ha dit Rivera, que ha agefit que en aquest cas "la novetat és que un grup parlamentari hagi convocat un escarni contra un altre grup parlamentari", el que ha qualificat "d'intolerable en democràcia".
Rivera també ha denunciat un suposat tracte discriminatori contra la seva formació al Parlament, i ha anunciat que presentaran una queixa a la presidenta de la cambra, Núria de Gispert. Finalment, i pel que fa a la interlocutòria del TSJC, considera que no exclou el català de les escoles, i que ara s'haurà de determinar "el tant per cent de convivència" entre el català i el castellà. "És increïble que la consellera Irene Rigau i Artur Mas estiguin disposats fins i tot a la desobediència judicial", ha manifestat Rivera.


