
La Diputació de Barcelona ha presentat aquest dimarts la nova Xarxa Audiovisual Local (XAL), després d'un any treballant per unificar l'antiga Xarxa de Televisions Locals i l'Agència de Comunicació Local en una sola entitat: La Xarxa, una plataforma de suport a l'audiovisual local català amb 50 televisions i 160 ràdios associades, gestionada ara per la Xarxa Audiovisual Local. La XAL està presidida per Salvador Esteve, president de la Diputació de Barcelona, i un dels seus set vocals és l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral. Pel que fa als mitjans del Vallès Oriental, en formen part VOTV, Vallès Visió, Televisió de Cardedeu i Canal SET, a més de diverses ràdios locals, com ara la de Granollers o la de la Garriga.
En l'acte de presentació de l'entitat, el seu conseller delegat, Francesc Pena, ha assegurat que "només sobreviurem si optimitzem el treball en xarxa". Durant aquest any de canvis, l'antiga COM Ràdio ha deixat d'emetre a tot el territori per passar a ser una ràdio local de Barcelona i s'ha abandonat la batalla jurídica amb la patronal privada per les 22 freqüències en disputa.
50 televisions i 160 ràdios
Així, La Xarxa entra en funcionament a ple rendiment amb 50 televisions i 160 ràdios associades de tot el territori i amb una nova pàgina web, www.laxarxa.com. Aquest 2012, la plataforma ja ha produït i compartit més de 28.000 notícies i 30.000 hores de vídeo a través del servei XN, la plataforma de coordinació periodística entre els informatius de La Xarxa i les redaccions dels mitjans locals adherits.
En l'acte de presentació, el conseller delegat de La Xarxa, Francesc Pena, ha assegurat que La Xarxa és una empresa "innovadora que s'ha sabut adaptar" als nous temps i que necessita de la "col·laboració dels mitjans nacionals". "Les estructures de comunicació que en el seu dia vam dissenyar en fabulosos despatxos i amb teories fantàstiques, ens fan figa per tot arreu. Les hem de simplificar i optimitzar, és dur però completament necessari per mantenir el servei", ha assegurat Pena, que ja ha apuntat que "no tot podrà ser igual" i "les estructures s'hauran de reduir".
Informació de proximitat
Per la seva banda, Salvador Esteve ha assegurat que la seva feina és "ajudar als ciutadans a través dels seus ajuntament i una bona ajuda és la informació de tot allò que passa als seus pobles, aquesta informació és la que s'ha de donar des dels mitjans de comunicació local i si es fa en xarxa arribarem molt més enllà".
El secretari de Comunicació del Govern de la Generalirat, Josep Martí, ha dit que en aquest "país petit durant molts anys hi va haver un comportament poc generós i excessivament encapsulat" al voltant dels mitjans de comunicació. Ha afegit, doncs, que s'havien de prendre decisions per afavorir la racionalització de les estructures públiques, "no només per les circumstàncies excepcionals, sinó perquè tota decisió ha de tenir un punt de racionalitat".
"Com a exmitjà de comunicació hem abandonat el nostre protagonisme. No ha estat fàcil, hem tancat la nostra marca i les nostres antenes perquè no volem gestionar res, no volem ser un mitjà de comunicació, volem estar al vostre costat i us demano un esforç de generositat per abandonar els egos d'aquest sector que l'únic que ens fan és mal", ha dit Pena als responsables de les cadenes i emissores locals.