Sant Feliu de Codines, a punt pel canvi?

A Primàries Codines li cal un regidor d'una altra formació per aconseguir majoria absoluta i convertir Pol Cabutí en el nou alcalde després de més d'una dècada de Pere Pladevall al poder

Pol Cabutí, al centre, i Primàries Codines, celebrant la victòria.
Pol Cabutí, al centre, i Primàries Codines, celebrant la victòria. | Ona Codinenca
03 de juny del 2023
Actualitzat a les 11:23h
Un dels municipis on el 28-M hi va haver un canvi de tendència va ser Sant Feliu de Codines. Primàries Codines i Pol Cabutí van aconseguir 1.182 vots, que esdevindran en sis regidors. Junts per Sant Feliu de Codines -que no té res a veure amb la formació nacional-, encapçalat per Pere Pladevall, es va quedar en 1.012 vots i cinc representants. El PSC i Junts per Catalunya Junts per Codines van obtenir-ne un.

La força guanyadora veu un missatge clar en aquests resultats: "La ciutadania ha dit clarament que vol un canvi", explica Cabutí a Nació. Aquest canvi, però, passa per aconseguir un regidor d'una altra formació que els hi doni la majoria absoluta. I no dubta en explicar quina és l'opció que prefereixen: "El que prioritzem és buscar una entesa amb Junts per Catalunya Junts per Codines, perquè coincidim força amb el model de poble i la visió de país". Admet que encara no s'han assegut a negociar, però sí que ja han establert contactes amb la formació que diumenge passat va encapçalar Ana Maria Vilarrasa. D'altra banda, tampoc descarta el PSC, tot i que en aquest cas explica que no hi han contactat.

De fet, no tanca l'opció d'incorporar noves cares al govern o donant suport des de fora per comptar amb més solidesa al projecte, però té dubtes que això es pugui produir amb Junts per Sant Feliu: "No tindria gaire sentit a nivell de poble ni de model, i menys quan ens hem presentat com una alternativa a tot el que representen", explica.

Cabutí, però, també admet que hi una part important dels votants -uns 1.000- que no els hi han donat suport. Tot i això, té la mà estesa a governar per a tothom: "Tenim clar que el vot ha estat polaritzat. Però volem guanyar-nos la confiança de tothom amb el canvi que proposem", diu. "Quan planteges un canvi inicialment hi ha dubtes. Però el nostre model és estendre la mà per fer el Sant Feliu que volem. I comptem amb tothom", assegura.

Un altre aspecte que Cabutí destaca de les eleccions del 28-M és el nacional: "També posem en valor el paper de l'independentisme en aquests comicis. Podem dir que l'independentisme ha tingut majoria absoluta al ple. Nosaltres més Junts per Catalunya Junts per Codines sumem 7 regidors, que eren majoria absoluta. L'any passat eren sis. I tot i l'abstencionisme, hem augmentat el número de suports", defensa. Tot i això, ERC aquest any ha quedat fora del consistori: dels 400 vots del 2019 han passat a 144 d'aquest any, una baixada que es tradueix en passar d'un a cap representant a la sala de plens.

Canvi de rumb

La situació política a Sant Feliu de Codines és força particular. El 30 de maig de l'any 2020, Pere Pladevall renunciava a l'alcaldia després de 13 anys. Ell ho va desvincular d'una polèmica piulada sobre la comunitat xinesa i l'origen del coronavirus i ho va justificar pel pacte de govern amb el PSC de després de les eleccions municipals del 2019. Precisament, Pladevall havia estat alcalde pels socialistes des del 2007 fins al 2014, any en què abandona la formació per discrepàncies sobre el procés independentista, i el 2015 ja es presentà amb la fórmula d'un Junts codinenc. 

Es dona la circumstància que, al plegar el 2020, la nova alcaldessa fou Mercè Serratacó, que als comicis de diumenge passat va ser la candidata d'ERC.

De fet, Primàries Codines tampoc té a veure amb el moviment Primàries de la resta del país. Ho explica Cabutí: "Fa quatre anys sí que vam formar part del procés que va iniciar l'ANC per trobar una fórmula per trobar confluències. Però ja al 2019 ens vam presentar com una agrupació d'electors. Sentíem que aquesta manera de treballar, més de baix a dalt, amb una base ciutadana que s'apunta en una llista per confeccionar un programa electoral, ens representava més", relata. "I aquest 2023 hem fet el mateix, amb una base ciutadana i recollint gent i propostes de forma transversal".

I conclou: "Hem estat quatre anys a l'oposició, un període en què el projecte s'ha consolidat. La gent de Sant Feliu ha vist la necessitat del canvi i que som l'única opció que pot fer-lo factible".