La comissió per al Pacte Municipal per la Llengua, creada el setembre de 2022, va presentar el març de 2023 el full de ruta per incentivar l’ús social del català a Granollers, amb la implicació de la ciutadania. Amb la implicació del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i diversos serveis municipals, el Pacte reforça la presència del català en àmbits socials, comercials i culturals, i el compromís de l'Ajuntament de Granollers per establir el català com a llengua comuna i de convivència per a tothom.
Aquest dimarts a la tarda, el conseller de Política Lingüística, F. Xavier Vila i Moreno, ha conegut el projecte en la visita institucional que ha fet a la ciutat. El conseller ha estat rebut a l’Ajuntament on s’ha reunit amb l’alcaldessa, el regidor Francesc Arolas i responsables del Pacte per la Llengua de Granollers. Tot seguit, ha visitat les instal·lacions del Centre per a la Normalització Lingüística de Granollers i ha assistit a l’acte de presentació del Diccionari dels mamífers del món i del Portal Vida al Museu de Ciències Naturals de Granollers.
Noves campanyes i actuacions del Pacte Municipal per la Llengua
El Pacte Municipal per la Llengua de Granollers continua la seva activitat amb noves iniciatives que potencien l'ús social del català a la ciutat. Així, conjuntament amb el Consorci per a la Normalització Lingüística, es posaran en marxa dues campanyes de sensibilització per incentivar l'ús del català:
- «Parla’m en català»: Promou que els ciutadans s’adrecin en català a les persones nouvingudes per facilitar-ne la integració lingüística i cultural.
- «El repte dels 21 dies»: Una campanya que anima els participants a parlar només en català durant 21 dies, establint l’hàbit en la vida diària.
També es faran accions als barris i treball en xarxa. Així, al barri de Ponent, i amb la previsió d’ampliar-ho a altres zones, s’han organitzat activitats de promoció de l’ús social de la llengua, implicant educadors socials, comerciants, associacions de veïns i escoles. A més, s’ha ofert formació específica per a monitors i treballadors d’atenció al públic per garantir que el català sigui l'idioma principal en aquests entorns.
Actuacions destacades del Pacte per la Llengua fetes fins al moment
El Pacte per la Llengua de Granollers ja ha dut a terme diverses actuacions a la ciutat entre les que destaquen:
- Sensibilització en comerços i serveis: Amb la participació de 222 comerços en dues campanyes i la formació de 147 monitors i agents de sectors educatius i socials, el Pacte promou que el català sigui la llengua d’atenció habitual, especialment en el sector comercial i educatiu.
- Iniciatives culturals per a joves: La companyia de teatre Frec a Frec, ha presentat l’obra "Fes-ho per tu" que es pot representar en centres educatius per sensibilitzar els joves sobre l’ús del català.
- Promoció de l'ús informal de la llengua: A través d'activitats lúdiques, com tertúlies en centres cívics, clubs de lectura i la iniciativa "Endevina-la" en 24 establiments comercials del barri del Congost, es busca que el català esdevingui una opció preferida en les activitats d’oci i lleure.
- Formació lingüística per a nouvinguts: Increment de la difusió dels cursos de català per a adults del CPNL. S’han ofert 92 cursos de català amb un total de 1.780 alumnes. Aquestes formacions són accessibles a través del pla d’acollida municipal i de les AFA de les escoles, facilitant l’aprenentatge de la llengua per a famílies nouvingudes.
- Difusió dels cursos de català a nouvinguts en el moment de l’empadronament (Pla d’acollida) a l’Oficina d’Acollida.