«Hem tornat enrere»: la Taula de la Salut Mental del Vallès Oriental lamenta una atenció insuficient

Els familiars d'afectats per transtorns mentals avisen que s'estan allargant les esperes i que falta una atenció més integral dels casos

Una trobada de Daruma, l'associació de familiars per la salut mental del Vallès Oriental
Una trobada de Daruma, l'associació de familiars per la salut mental del Vallès Oriental | Cedida
27 de setembre de 2024, 08:16
Actualitzat: 8:16h

Les persones amb trastorns mentals, i els seus familiars, alerten d'un fenomen que semblava que havia quedat enrere: l'allargament de les primeres visites amb els serveis de psiquiatria. La coordinadora de la Taula de la Salut Mental del Vallès Oriental, Isabel Alcalde, ha explicat a NacióGranollers que, "encara que sembli ridícul, hem fet un pas enrere en la constància de les visites". "Són massa espaiades i la primera atenció amb un psiquiatre pot tardar fins a quatre mesos", explica.

Davant de casos greus relacionats amb la salut mental, el procediment es pot iniciar amb una visita a l'ambulatori. "Un psiquiatre t'atén al CAP i decideix si necessites seguiment", diu Alcalde, "però la segona visita s'allarga massa i els seguiments també triguen molt". Tot plegat es deu, segons explica la mateixa coordinadora de la Taula, "a la manca de psiquiatres i de psicòlegs clínics".

"Encara que sembli ridícul, hem fet un pas enrere en la constància de les visites"

isabel alcalde, coordinadora taula salut mental vallès oriental

Aquesta pèrdua de capacitat assistencial no és l'única preocupació del col·lectiu. L'Agustina Felguera, de l'Ametlla del Vallès, és mare d'un noi que pateix esquizofrènia des dels 17 anys. El seu és un cas de deteriorament constant, que el sistema públic de salut no ha sabut o pogut reconduir. El jove ara té 27 anys i viu en una residència privada després d'un intent de suïcidi que el va deixar molt malferit.

En declaracions a aquest mitjà, l'Agustina explica que "a banda de la falta de professionals també es necessita una reorganització dels recursos a la salut mental". Considera que cal una atenció integral: "No només es necessiten psiquiatres i pastilles, fa falta personal de serveis socials per tenir qualitat de vida i reinserir els malalts a la societat".

"No només es necessiten psiquiatres i pastilles, fa falta personal de serveis socials per tenir qualitat de vida i reinserir els malalts"

agustina felguera, mare d'un noi amb esquizofrènia

"Quan hi ha un cas greu el sistema no funciona", consta l'Agustina, que creu que "només amb ingressos i farmacologia no n'hi ha prou". "Mentre no tractin el malalt com un conjunt no funcionarà, ja que estan 15 dies a l'Hospital i després els treuen al carrer i la família s'ha d'espavilar", diu. Només en dos anys el seu fill va estar més de 400 dies ingressat. "Això és una despesa molt gran pel sistema públic, s'hauria de replantejar tot, perquè potser amb un suport social més fort el meu fill no hagués acabat tan malament", reflexiona.


La Taula de la Salut Mental del Vallès Oriental

La Taula de la Salut Mental del Vallès Oriental està formada, avui en dia, per 35 entitats, institucions i col·lectius vinculats d'una manera o altra amb aquesta problemàtica. Entre elles hi ha dos ajuntaments, el de Granollers i el de Cardedeu, i altres institucions com l'Hospital de Granollers o el Catsalut.

caminada salut mental granollers 2024 cedida nacio
Imatge d'una de les edicions de la Caminada per a la Salut Mental de Granollers. Foto: cedida

La funció d'aquesta Taula és la de connectar tots aquests actors i buscar millores en l'assistència als malalts i als seus familiars. Darrerament, s'han engegat campanyes com la de l'antiestigma per canviar la mirada de la societat envers la salut mental. Amb aquest objectiu se celebra cada any a Granollers la Caminada per la Salut Mental.

 

Arxivat a