Neix a Sant Feliu de Codines un nou equip de wabol, el futbol sense córrer

El wabol (futbol a peu) va néixer a Anglaterra l'any 2011 i es practica sense córrer, sense joc aeri i sense contacte

Patrícia Vélez
26 d'octubre del 2023
Actualitzat el 13 de març del 2024 a les 12:27h
Integrants del nou equip de wabol de Sant Feliu de Codines, durant el seu primer entrenament
Integrants del nou equip de wabol de Sant Feliu de Codines, durant el seu primer entrenament | Cedida

El wabol, anomenat també futbol a peu owalking football, és un esport que va guanyant adeptes a mesura que es creen nous equips. L'últim ha nascut fa poques setmanes a Sant Feliu de Codines, al Vallès Oriental, on es planteja la creació d'una secció d'aquesta modalitat esportiva dins del Club de Futbol del municipi.

Aquesta nova modalitat esportiva -wabol és una contracció de les paraules walk, en anglès, i futbol, en català- té tres normes que el fan diferent del futbol tradicional. La primera i més important: no es pot córrer. La segona és que el joc aeri està prohibit quan la pilota s'eleva a una alçada superior als dos metres. La tercera, no està permès el contacte o les càrregues entre jugadors o jugadores.

El wabol va néixer l'any 2011 a Anglaterra i a Catalunya ja compta amb una desena d'equips, sobretot de l'àrea metropolitana de Barcelona. A diferència del Regne Unit, a Catalunya s'hi ha afegit una altra norma: els jugadors o jugadores només poden donar dos tocs a la pilota abans de xutar o de passar-la.

"El wabol és una excel·lent forma de fer esport sense fer-se mal", així el defineix Robert Garrigós, un dels artífexs del nou equip de wabol que s'ha creat a Sant Feliu de Codines. Aquest estiu va llegir, de casualitat, alguns articles que parlaven d'aquest esport. "Em va semblar interessant i ho vaig comentar al regidor d'esports de Sant Feliu", explica.

La conversa va ser el primer contacte abans de parlar amb els responsables del Club de Futbol de Sant Feliu de Codines, que ja es plantegen crear una secció de wabol dins de l'entitat. De moment, els dotze membres de l'equip (9 homes i 3 dones) ja han fet dos entrenaments. En faran un a la setmana i estan acabant de decidir el nom que tindrà l'equip.

El wabol es considera un joc "molt social", explica Garrigós. D'una banda, inclou a gent de totes les edats. A Sant Feliu, els jugadors i jugadores van "dels 40 als 70 anys". De l'altra, tant homes com dones juguen junts, sense necessitat de fer equips separats per raó de gènere. Aquest esport, explica, "va crear-se pels veterans que no poden seguir el ritme sense lesionar-se."