L'Observatori-Centre d’Estudis del Consell Comarcal ha elaborat una nota informativa a partir de les noves dades difoses per l’Institut d’Estadística de Catalunya sobre projeccions de població a l’horitzó 2049 per a totes les comarques de Catalunya i el municipi de Barcelona, així com dades projectades fins al 2074 a nivell de país.
D’aquestes dades es desprèn que a l’horitzó 2049 es preveu que la població del Vallès Oriental se situï en 473.945 habitants, la qual cosa significa un augment de més de 47.292 persones en poc més de 25 anys.
Tot i ser una xifra lleugerament més baixa de la que es preveia en anteriors projeccions demogràfiques (l’any 2022 s’apuntava que en l’horitzó de 25 anys la població de la comarca podria créixer en més de 65.000), les xifres indiquen que el ritme de creixement a l’alça de la població de la comarca es mantindrà a curt i llarg termini.
Aquest increment de població es veurà reflectit sobretot entre les edats més avançades, especialment entre la població de més de 60 anys, i encara més impactant serà l’increment que es registrarà entre la població de 90 anys i més.
En concret, al Vallès Oriental les dades indiquen que la població major de 65 anys passarà de 77.507 persones el 2024 (el 18% de la població) a 144.175 persones el 2049 (un guany de 66.668 persones, pràcticament un creixement del 82% respecte la xifra d’inici); i aquest gran grup d’edat passaria a representar el 30% de la població total del país. D’altra banda, també es constata un creixement de la població adulta jove, de 25 a 44 anys.
La disminució de població afectarà principalment als grups d’edat on es concentren la població infantil situada en les primeres etapes d’educació primària i secundària obligatòria. Així, els nens i nenes de fins a 9 anys podrien registrar un descens del 5% de la població, mentre que el percentatge s’aguditza entre la població de 10 a 14 anys (al voltant del 24% menys que la població actual) i, sobretot, la població jove de 15 a 19 (amb unes variacions percentuals negatives per damunt del 30%).
Aquest impacte en l’estructura demogràfica serà degut a què la població d’aquestes edats formarà part de les generacions poc nombroses nascudes al voltant de l’any 2016-2019.
Aquesta estructura per edats que la comarca tindrà a llarg termini s’explica, sobretot, pel diferent comportament dels elements que influeixen en el ritme d’evolució de la població: la combinació de la baixa natalitat i l’envelliment de la població farà que en el conjunt del període 2024-2048 el creixement natural (naixements menys defuncions) sigui negatiu, (-1.776 persones), aguditzant-se les xifres respecte anys anteriors. Aquest fet també es dona a l’àmbit metropolità o català.
En canvi, la migració serà el component del qual dependrà el creixement de la població en la majoria de comarques i, d’una manera especial, a comarques com la nostra.
Al Vallès Oriental el saldo migratori superarà la xifra de les 2.500 persones durant aquest període. Bona part d’aquesta migració es vincularà, sobretot, a moviments interns de població dins del propi àmbit metropolità, amb una redistribució de la població procedent dels nuclis més urbanitzats i densament poblats, amb unes casuístiques determinades (preu de l’habitatge i accés a l’habitatge, mobilitat laboral, etc.) que expulsa població cap a altres zones properes.
També, els canvis en el treball (possibilitat del teletreball, etc) poden propiciar una generalització de moviments interns que conduiran a una redistribució de la població.
Les projeccions demogràfiques són un element rellevant en l’anàlisi demogràfic, ja que aporten informació important de cara a la planificació de les polítiques públiques, atesa la projecció que fan de la població i la seva estructura per edats.