Via Augusta: més que una victòria simbòlica

«En plena emergència climàtica, un ajuntament pretesament progressista no es podia permetre eliminar un carril bici emblemàtic»

Newsletter_Impacte
Newsletter_Impacte | Núria Garrido
16 de març del 2024
Actualitzat el 06 d'abril a les 21:50h

El carril bici de la Via Augusta no es toca. L'Ajuntament de Barcelona, després de gastar-se uns 18.000 euros en un informe tècnic, ha decidit mantenir una infraestructura que havia despertat tantes crítiques pel cotxisme polític i mediàtic, malgrat que havia contribuït a reduir la contaminació.

És una magnífica notíciaCom havia escrit fa mesos, Via Augusta ja era un símbol. En plena emergència climàtica, un ajuntament pretesament progressista es podia permetre eliminar un carril bici? El missatge que hauria emès Barcelona hagués estat pèssim.

L'informe s'ha gastat una petita quantitat de diners públics per constatar una cosa que ja era clara: una vegada es construeix la infraestructura ciclista (oferta), els ciclistes la fan servir (demanda). Ara bé, també ha permès extreure algunes conclusions interessants i que trenquen alguns tòpics.

  • Té una utilització similar a altres carril bici.
  • El màxim ús es produeix de 8 a 9 els dies laborables.
  • El trànsit de cotxes i motos s'ha reduït entre un 23 i un 27%.
  • El trànsit als vials de l'entorn només ha augmentat un 4%.
  • La principal infracció són la invasió del carril per part de les motos.
  • No hi ha hagut cap incidència vinculada als serveis d'emergència.
Carril bici de la Via Augusta

L'extens document també ha detectat qüestions negatives com la reducció de la velocitat comercial dels autobusos. En aquest sentit, està previst canviar algunes fases semafòriques per afavorir la fluïdesa del trànsit, un fet que també afecta el pas de les bicis, especialment a l'encreuament amb l'avinguda de la Riera de Cassoles. Ho pateixo cada vegada que em quedo allà esperant...

Mantenir el carril de Via Augusta ha estat més que una victòria simbòlica. Ara bé, hi ha decisions municipals contra la bicicleta més enllà d'aquesta infraestructura. No només a Barcelona i altres ciutats de la regió metropolitana -CastelldefelsVilanova o Sant Cugat-, sinó també en poblacions de l'interior com Olot o Santa Coloma de Queralt. Lamentablement, les polítiques antibici no són exclusives dels governs de PP i Vox.

La contaminació ens importa?

Aquest dimecres el prestigiós Institut de Salut Global de Barcelona, juntament amb el Barcelona Supercomputing Center va publicar un estudi sobre l'impacte de la contaminació a Europa. La magnitud de la tragèdia és important: un 98% dels europeus respirem aire de mala qualitat. Però la reacció social és nul·la -amb excepcions com la lluita incansable d'entitats com Revolta Escolar-. De fet, aquest mateix estudi ha passat absolutament desapercebut. En destaco algunes dades 👇.

➡️ El 98,1% de la població europea viu en zones on se superen els nivells anuals de PM2,5.

➡️ El 86% dels europeus van patir episodis de contaminació composta -dos o més contaminants- cada any del 2012 al 2019.

➡️ La reducció notable de la contaminació en les dues darreres dècades no evita que el 80% dels europeus superin els valors de l'OMS per a PM2,5, PM10 i NO2

➡️ La demarcació de Barcelona presenta els pitjors valors de l'Estat en NO2 i O3 i els segons en PM25, amb un total de 110 dies.

Aquesta setmana també és important...

☀️ Leonardo DiCaprio, nou accionista d'una empresa catalana de renovables. Inverteix en SolarMente, una startup que aposta pel model de subscripció en les instal·lacions fotovoltaiques

🔌 Barcelona ja té 1.000 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics i l'objectiu és arribar als 3.000 l'any 2025. A més, es pretén triplicar la potència dels punts al carrer i duplicar els dels aparcaments.

💧 Girona, Salt i Sarrià de Ter cobriran el 40% de l'aigua que capten del Ter amb la reobertura de dos pous d'emergència. "És un exercici de solidaritat", assegura l'alcalde Lluc Salellas.

⛈ Una primavera sense els temporals de pluja que necessita Catalunya. He parlat sobre què pronostiquen els models estacionals amb en Santi Segalà, cap de l'àrea de Predicció del Meteocat.

 

La volta al món en quatre notícies

Tutti, la nova poma catalana adaptada al canvi climàtic
LA FOTO | Tutti resisteix temperatures superiors als 40 graus sense perdre qualitat. 📸 IRTA

🙏 Gràcies per llegir-me! Ens retrobem la setmana vinent!