Uns àudios acrediten que la cúpula d'ERC va conèixer a posteriori l'escàndol dels cartells i que ho va intentar tapar

Junqueras exculpa Rovira de la trama, però demana conèixer "tota la veritat" en una carta oberta

Els cartells despectius sobre l'Alzheimer de Maragall
Els cartells despectius sobre l'Alzheimer de Maragall | ACN
Redacció
17 de juliol del 2024
Actualitzat a les 9:22h

Membres de la cúpula d'ERC van tenir coneixement de l'autoria de la campanya dels cartells contra l'alzheimer de Pasqual Maragall poc després que es pengessin, però van decidir ocultar-ho per evitar una crisi oberta. Així ho demostren uns àudios a què ha tingut accés RAC1, en què apareixen les veus del vicesecretari general de comunicació republicà, Oriol Duran; l'aleshores viceconseller d'estratègia i comunicació del Govern, Sergi Sabrià; el ja excap comunicació del partit, Tolo Moya; i el gerent i vicesecretari de finances, Jordi Roig.

Tot, el mateix dia que Oriol Junqueras ha exculpat la secretària general republicana, Marta Rovira, de la trama, alhora que ha exigit "saber-ne tota la veritat". En una carta oberta publicada a La Vanguardia, demana que les reaccions express no serveixin per substituir una investigació a fons que permeti conèixer exactament què va passar i com.

Les gravacions daten del 8 de febrer de 2024, gairebé un any després de l'acció, i apunten com ja sabien que un informe dels Mossos d'Esquadra assenyalava directament el partit. De fet, planificaven com gestionar el moment en què la informació passés a l'esfera pública. Són Duran i Sabrià qui plantegen la situació i dissenyen l'estratègia amb Roig.

"Depèn de quins noms surtin, decidirem si mantenim el tallafoc o no", diu aquest darrer. Tots convenen que cal disculpar-se amb Ernest Maragall, que assumeixen que s'enfadarà quan descobreixi el cas, però esperen que acabi retirant la denúncia que havia interposat. Sigui com sigui, acorden carregar-li la culpa als joves de l'Anoia que van penjar els cartells. En un primer moment parlen d'un "Pol", però acaben rectificant a "Víctor". "S'han vingut amunt", li volen dir a Maragall.

Amb tot, les gravacions deixen entreveure que la campanya va sorgir com una iniciativa dels joves de l'Anoia, no de la cúpula d'ERC. Així ho reitera Moya, que planteja explicar-ho amb aquestes paraules a Maragall. "Això no ho hem organitzat, però ha passat", afegeix Roig. Si bé, tant el partit com Maragall han assenyalat directament Moya com a responsable de l'acció de contra-propaganda, fet que ell ha negat.

De fet, Moya manté que té proves que demostren qui sí que seria l'ideòleg del grup, com funcionava i com s'estructurava, i les persones que en tenien constància. Al seu torn, ERC va anunciar divendres quatre expedients sancionadorsa Moya, Sabrià, Colomer i un militant d'Igualada.