Tres platges de Barcelona es reompliran amb sorra d'obres

Collboni defensa l'actuació per fer front al canvi climàtic, tot i que admet que no serà "suficient" i confia en aportacions de l'Estat

Una excavadora aplana la sorra a la platja de Sant Sebastià de Barcelona
Una excavadora aplana la sorra a la platja de Sant Sebastià de Barcelona | ACN / Norma Vidal
Redacció
22 de gener de 2025, 14:37
Actualitzat: 15:41h

L'Ajuntament de Barcelona utilitzarà sorra de dues obres que s'estan desenvolupant a la ciutat per reomplir les platges de Sant Sebastià, la Mar Bella i Llevant. Ho ha explicat l'alcalde de la capital catalana, Jaume Collboni, en una visita a un dels punts en què s'estan fent aquests treballs. Ha destacat que es tracta de "sorra de quilòmetre 0" que antigament ja va formar part del litoral barceloní.

Així, ha assegurat que el material ha passat tots els controls pertinents i que és d'alta qualitat. El batlle ha destacat l'actuació per fer front al canvi climàtic, tot i admetre que la mesura no serà "suficient". En aquest sentit, ha dit que confia que en poder rebre noves aportacions de sorra per part de l'Estat en els mesos vinents.

La intervenció s’emmarca en el Pla clima i permetrà dipositar 48.000 metres cúbics de sorra a les tres platges del litoral barceloní. Collboni ha detallat que el material s’extraurà dels treballs que es fan per construir els fonaments de la futura Ciutadella del Coneixement al Mercat del Peix i d'unes perforacions que es fan al Bogatell per ampliar la xarxa de distribució de fred i calor.

L'alcalde ha visitat aquest dimecres la platja de Sant Sebastià, on els sediments procedents d’aquests dos punts ja s’han començat a abocar. Ha assenyalat que la intervenció es fa en temporada baixa per minimitzar l’impacte sobre la ciutadania i, sobretot, en els usuaris d’aquestes àrees del litoral de Barcelona que segons el batlle "també formen part de l'espai urbà".

Collboni ha indicat que la mesura pretén ampliar la franja costanera i reforçar-la davant els embats dels temporals. En aquest sentit, ha reconegut que aquest hivern encara podria produir-se algun altre, però ha dit que confia que la sorra es mantingui. Tot i això, ha aprofitat per recordar que aquesta intervenció i la resta de les que ha impulsat l’Ajuntament no són "suficients" per cobrir totes les necessitats de regenerar la sorra de les platges de Barcelona.

En aquest sentit, ha dit que en els mesos vinents el govern local “explicarà les concrecions de les aportacions que haurà de fer el Ministeri de Transició Ecològica per contribuir al manteniment del litoral de la ciutat”. El darrer abocament de sorra que l’Estat va fer a la costa barcelonina va tenir lloc l’any 2010. 

Sorra de màxima qualitat

L’alcalde ha detallat que els treballs tindran una durada d’entre un i dos mesos i ha destacat la sostenibilitat del projecte: “És sorra reutilitzada, el que vol dir que no l’hem de comprar i que el cost i les emissions per transportar-la són inferiors”, ha comentat.

A banda, ha dit que aquesta sorra té una peculiaritat, ja que es tracta d’un material que antigament ja havia nodrit el litoral de la capital catalana. L’alcalde ha recordat que anys enrere la línia de costa arribava més endins del que es pot percebre avui en dia. "És sorra de les antigues platges de Barcelona, de fa 500 a 1.500 anys", ha indicat.

Per això, ha dit que és una sorra de “molta qualitat” i que ha passat totes les anàlisis i proves necessàries per a poder-se usar per reomplir les platges. El Port de Barcelona ha invertit 40.000 euros per traslladar la sorra a la platja de Sant Sebastià. Per la seva banda, l'Ajuntament, a través de la partida ordinària de manteniment de platges, assumirà el cost de portar el material a Llevant i la Mar Bella.