El president de la COP28 confirma que els Emirats Àrabs continuaran fent grans inversions en petroli

La petroliera que dirigeix preveu invertir 138.000 milions en cinc anys i hauria endarrerit projectes per no coincidir amb la cimera

Sultan al-Jaber va presidir la COP28 a Dubai
Sultan al-Jaber va presidir la COP28 a Dubai | UNFCCC
18 de desembre del 2023
Actualitzat a les 11:04h
La COP28 va acabar amb un acord rellevant per "deixar enrere" els combustibles fòssils. El president Sultan al-Jaber va ser sens dubte un dels grans guanyadors de la cimera: va aconseguir un consens hores abans inimaginable, podrà dir que Dubai és "l'inici del fi dels combustibles fòssils", però al mateix temps va deixar prou portes obertes perquè empreses petrolieres com la que dirigeix puguin continuar fent negoci.

Pocs dies després de tancar la COP28, al-Jaber ha confirmat en una entrevista a The Guardian el que tothom sabia: els Emirats Àrabs Units continuaran fent grans inversions en petroli i gas. De fet, la petroliera estatal d'Abu Dhabi preveu invertir 138.000 milions en cinc anys per arribar a extreure cinc milions de barrils el 2027. El que no era públic és que alguns d'aquests projectes no s'han anunciat enguany per evitar la coincidència amb la cimera, segons ha revelat Politico.

Aquest fet contribueix que Adnoc -sigles de Companyia Petroliera Nacional d'Abu Dhabi- encapçali a escala mundial la llista d'inversions en projectes futurs, per davant de gegants com les empreses estatals de l'Iran i la Xina així com les privades ExxonMobil i Chevron.

 

Les justificacions d'al-Jaber

Sultan al-Jaber va ser protagonista de la COP28 abans, durant i després. No només per haver aconseguit un acord in extremis sinó també per unes polèmiques declaracions negacionistes i per l'acusació d'haver intentat aprofitar les reunions preparatòries per tancar acords comercials.

Una vegada finalitzada la cimera, en una entrevista exclusiva a The Guardian, va confirmar que l'acord de Dubai no modificarà els plans d'expansió de la companyia. "Continuarem actuant com a proveïdor responsable i fiable d'energia baixa en carboni, i el món necessitarà els barrils més baixos en carboni al menor cost", va assegurar al-Jaber. En aquest sentit, Adnoc sempre ha presumit -malgrat que no està demostrat- que redueixen les emissions respecte a altres companyies per ser més eficients i tenir menys fuites.

Malgrat l'acord recent, el president de la COP28 acaba confiant en la mà invisible del mercat. "Al final serà la demanda la que decidirà i dictarà quin tipus de font d'energia ajudarà a satisfer les creixents necessitats energètiques mundials", va assegurar.

Experts com Marta Torres Gunfaus, investigadora del think tank IDDRI i membre de Renovem-nos, va assegurar a Nació que la prova de l'èxit de la cimera serà precisament si en 2 o 3 anys es poden percebre "canvis significatius en els patrons d'inversió en l'economia fòssil".