De la sostenibilitat a la regeneració

"Model Ballena": el càmping de la Costa Brava que vol anar més enllà de la neutralitat d'emissions

Roda de premsa de presentació del "Model Ballena"
Roda de premsa de presentació del "Model Ballena" | Cedida
Redacció
28 de juny del 2024
Actualitzat a les 10:36h

La Ballena Alegre ha estat reconegut tant a escala nacional com internacional com un dels càmpings més sostenibles d'Europa. Ara, vol anar més enllà, i passar de la sostenibilitat a la regeneració. El denominat "Model Ballena" és un pla d'acció fins al 2030 que pretén arribar no només a la neutralitat de carboni sinó generar valor al territori que l'envolta en l'àmbit econòmic, però també en el social, cultural i ambiental.

"El Model Ballena és una mostra que sectors com l'agrícola, la conservació de la natura i el turístic poden col·laborar per guanyar tots a llarg termini", assenyala Orson Acosta, assessor en sostenibilitat del càmping i CEO d'Azolla Projects. "L'objectiu és convertir-nos en referent de turisme regeneratiu al sud d'Europa. Que les empreses vegin que no només és possible sinó, fins i tot, més rendible que models convencionals".

De la neutralitat d'emissions a la regeneració

El pla d'acció presentat pels responsables del càmping la Ballena Alegre inclou un pla d'acció climàtica que redueixi al màxim les emissions -en els darrers anys ja han apostat de manera molt intensa per les energies renovables- a partir de transformar els processos productius i compensar aquelles que encara no es puguin eliminar per assolir la neutralitat climàtica.

A més, aquest cap de setmana tornen a organitzar la segona edició de la Fira Conscient, amb xerrades i activitats obertes al públic com una forma de posar en valor aquest projecte i fer-ne difusió en la societat.

Ara bé, renovables, neutralitat d'emissions i conscienciació són només el primer pas d'un pla d'acció que aposta per convertir el càmping en un gran pol regeneratiu de proximitat.

Aquestes són les iniciatives que pretenen iniciar tant en l'àmbit agrícola, forestal com d'espais naturals.

  • Convertir 30 hectàrees agrícoles propietat del càmping en una finca regenerativa, capaç de capturar carboni al sòl. Comptarà amb ramaderia holística, agricultura sintròpica i horta biointensiva; potenciarà la biodiversitat; proveirà d'aliments el mateix càmping, i serà un centre d'experimentació i conscienciació ambiental.
  • Suport a un projecte de millora de la gestió forestal -a partir de la compra de crèdits climàtics a la Generalitat- a la capçalera del riu Muga, liderat per la fundació The Pioneers of our Time. Es pretén augmentar l'aigua blava que arriba al pantà de Darnius, reduir el risc d'incendi i potenciar la biodiversitat
  • Iniciar un projecte de regeneració d'aigües, juntament amb la Fundació Alive, amb un sistema de llacunatge natural per contribuir a l'objectiu de recuperar el 30% dels estanys de l'Empordà, en la línia de la flamant llei europea de restrauració de la natura.

"La nostra clientela ara és molt conscient i té molt interès pel medi ambient. Quan venen de vacances, saben que aquí s'estan fent bé les coses i estan satisfets amb un impacte que és diferent", conclou Toni Castellar, codirector del complex turístic.