Batalla final a la COP28: qui pressiona per un acord ambiciós i qui ho intenta evitar

Aquest dimarts la presidència ha de presentar un nou esborrany l'endemà de treure qualsevol referència a l'eliminació dels combustibles fòssils

El president de la COP, Sultan al-Jaber, aquest dilluns
El president de la COP, Sultan al-Jaber, aquest dilluns | UNFCCC
12 de desembre del 2023
Actualitzat el 13 de desembre a les 11:26h
Temps de descompte a la COP28 de Dubai. El president de la cimera del clima, Sultan Ahmed al-Jaber, pretenia concloure-la aquest dimarts a les 11.00 (hora local). Tanmateix, com s'esperava, no només no ho aconseguirà sinó que les negociacions es poden allargar encara moltes hores. Tot plegat després de l'impacte que va causar el primer esborrany de text final, presentat dilluns a la tarda i on s'obviava qualsevol referència a l'eliminació de combustibles fòssils.

És una estratègia per buscar un punt intermedi -que pugui ser venut com un èxit- o realment es pretén acontentar els països productors i les empreses petrolieres? Al llarg d'aquest dimarts -no hi ha cap hora prevista-, s'hauria de presentar un nou esborrany. Mentrestant, les pressions en ambdós sentits es multipliquen. Quins blocs de països volen un acord ambiciós i quins ho intenten evitar?
 

Més ambició: la Unió Europea ho qualifica d'inacceptable

La Unió Europea, coliderada a Dubai per la ministra Teresa Ribera i el comissari Wopke Hoekstra, és un dels blocs que tradicionalment busca acords més ambiciosos. Si ahir van qualificar alguns dels punts de l'esborrany d'"inacceptables", aquest matí ha fet una crida a tancar la COP "amb l'acord que el món necessita" just abans de reunir-se amb António Guterres, secretari general de l'ONU.

 

Els països insulars lamenten que la COP sigui a tocar del fracàs

Un altre dels blocs que sempre reclamen més ambició és l'Aliança de Petits Estats Insulars (AOSIS, per les seves sigles en anglès). Està format per 39 dels països més afectats pel canvi climàtic. Després de l'esborrany asseguraven que la COP28 estava a la "vora del fracàs". "No hem vingut aquí per signar la nostra ordre de mort", afirmava de manera explícita un portaveu de les Illes Marshall.

També qualifiquen d'inacceptable l'acord el grup dels denominats països menys avançats (terminologia de l'ONU) formada per 46 estats del Sud global. "No podem acceptar el text, on és l'ambició", declarava anit una portaveu d'aquesta aliança. Altres coalicions que reclamen més ambició és l'Aliança Independent d'Amèrica Llatina i el Carib (AILAC), formada per vuit estats, així com el grup BOGA, liderat per Dinamarca i Costa Rica, que pretén superar l'actual dependència dels combustibles fòssils.
 

Xina, Aràbia Saudita i l'OPEP

Mentre hi ha països que juguen a dos bàndols com els EUA i Noruega -hi ha analistes que ho qualifiquen de "contorsionisme diplomàtic", el bloqueig té com a grans responsables la Xina, l'Aràbia Saudita i, en un altre nivell, Rússia. De fet, sembla que el gegant àrab encara consideraria massa ambiciós l'esborrany presentat per la presidència de la cimera.

L'altre actor que ha entrat en joc aquesta setmana ha estat l'OPEP, l'Organització de Països Exportadors de Petroli, que va reclamar per carta als seus 13 membres i als 10 països adherits que evités qualsevol compromís que suposés l'eliminació real de combustibles fòssils.