​El 10% dels catalans viu en zones inundables

La Generalitat fa una crida a l'autoprotecció per l'impacte d'un canvi climàtic que està tropicalitzant la Mediterrània

Inundacions el passat 20 de setembre a Torredembarra
Inundacions el passat 20 de setembre a Torredembarra | Neus Bertola / ACN
21 de setembre de 2023, 15:50
Actualitzat: 15:52h
Protecció Civil ha activat en les tres primeres setmanes de setembre tres vegades l'alerta del pla Inuncat, mentre que la tardor passada només van ser quatre. Més enllà de la comparació -el 2022 va ser un dels anys més secs-, s'espera que sigui un comportament habitual en un Mediterrani que es tropicalitza, amb fenòmens extrems com lesinundacions de Grècia i el cicló de Líbia.

En aquest sentit, la Generalitat adverteix que prop del 10% de la població catalana viu en zones inundables i un 1,4% en zones de molt alt risc d'inundació fluvial. Per aquest motiu fa una crida a l'autoprotecció i a seguir els consells de Protecció Civil en cas d'inundacions i pluges intenses.

L'any passat, de setembre a desembre, va activar-se l'Inuncat 4 cops en alerta i van emetre's 5 prealertes. En aquestes activacions va haver-hi 10 cops que es van rebre avisos de superació del llindar de pluja. Enguany en els 21 dies que portem de setembre ja duem 3 alertes i 2 prealertes i 6 avisos de superació dels llindars de precipitació. Aquests llindars de superació de límits són per intensitat, si poden superar els 20 litres per metre quadrat en mitja hora, o per acumulació, si poden superar els 100 litres per metre quadrat en 24 hores. Tot i això, el Servei Meteorològic de Catalunya es planteja canviar aquests llindars per adaptar-los al canvi climàtic.


La directora del Servei Meteorològic de Catalunya, Sarai Sarroca, posa èmfasi que els possibles episodis de precipitació extrema que es puguin produir, especialment a la tardor, no reverteixen el context de sequera en què ens trobem ni omplen els embassaments. Per la seva banda, la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, ha recordat que és bàsic tenir presents consells bàsics d'autoprotecció davant l'escenari de fenòmens locals molt severs.
 

Com serà la tardor d'enguany?

La predicció estacional, a grans trets, indica que la tardor serà majoritàriament càlida respecte a la mitjana climàtica a Catalunya, una tendència que ja fa molts mesos que s'està complint. Pel que fa a la precipitació, no hi ha una tendència molt clara, tot i que el model indica un octubre lleugerament plujós a Catalunya, sobretot al litoral, i un novembre i desembre amb una lleugera tendència a quedar per sota de la mitjana climàtica del model al nord i nord-est del país.

Tot i això, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) recorda que, estadísticament, la tardor és l'època de l'any amb més probabilitat que els episodis de pluja esdevinguin en aiguats importants. Aquest fet ja s'ha produït durant aquest mes de setembre en dues ocasions, concretament el 3 i el 15 de setembre, que van generar avisos de pluja molt intensa del nivell màxim (color vermell).


Per tal de millorar el sistema d'emergències meteorològiques i adaptar-lo a les conseqüències del canvi climàtic, l'SMC i Protecció Civil estan treballant conjuntament en la modificació dels llindars dels avisos de pluja per tal que donin resposta als cada cop més freqüents episodis intensos.
 

Autoprotecció i corresponsabilitat de la ciutadania

Aquest context fa necessària la millora contínua de les capacitats del sistema de Protecció Civil respecte a la previsió, detecció, anticipació i alerta. Però alhora és imprescindible que la ciutadania sigui cada cop més corresponsable de la seva seguretat en un context d'increment del risc pel canvi climàtic on les administracions públiques necessiten que la població actuï d'acord a uns principis de precaució i autoprotecció per evitar danys personals greus.


Aquests són els consells de Protecció Civil per les inundacions i pluges intenses.
 

Abans que arribi el període de pluges

  • Coneix les zones inundables del teu entorn pel qual et mous (casa, feina, universitat, ....). Pots consultar-ho al Mapa de Protecció Civil de Catalunya.
  • Mantén nets els baixants i desguassos d'aigua de pluja, especialment als patis o als terrats.
  • Si vius en zona inundable i tens garatge o soterrani, preveu mesures de protecció i disposa d'eines per treure l'aigua (bombes d'aigua, etc.).
  • Si vius en zona inundable, tingues elements d'utilitat a mà, com ara un transistor, la documentació personal, els medicaments indispensables i roba de protecció (impermeables i botes d'aigua).

 

En cas de previsió de pluges

  • Retira el vehicle de rieres o zones inundables abans de la pluja.
  • Estigues atent a possibles restriccions.
  • Adapta o suspèn la mobilitat i les activitats a l'exterior, sobretot en el medi natural, a les zones afectades per les alertes de protecció civil. Mai les facis si no tens les suficients garanties de seguretat.
 

Si et sorprenen les inundacions a l'exterior

  • En un lloc urbanitzat, busca refugi dins d'un edifici segur i tanca bé portes i finestres.A la muntanya, dirigeix-te a punts enlairats que estiguin lluny dels marges de rius i de les lleres de barrancs, rambles o torrents.
  • Respecta sempre les restriccions i els tancaments d'accés a zones inundables.
  • Mai intentis travessar un gual o zona baixa ja que la inundació podria ser sobtada i no tenir temps de reaccionar.
  • Recorda que les rieres seques i els petits rius són els que provoquen una major mortalitat.
 

Si circules en vehicle

  • Modera la velocitat i mantén les distàncies de seguretat.Allunya't de rieres, torrents i zones que es poden inundar i no hi estacionis el vehicle. No et quedis sota els ponts.
  • No travessis rius, rieres ni zones inundades. Encara que no ho sembli, els cotxes floten amb poca alçada d'aigua i els arrossega amb facilitat.
  • Si el cotxe comença a flotar i a ser arrossegat, surt-ne immediatament. Els ocupants que es queden a dins, sovint no sobreviuen. Si tens dificultats per obrir la porta, surt ràpidament per les finestres.
 

A casa

  • Si s'inunda el garatge o soterrani, no baixis mai a treure el vehicle o altres objectes. Pots quedar atrapat per l'aigua.Si els carrers estan inundats i entra aigua dins de casa, no surtis a l'exterior. Puja a les zones altes de casa o de l'edifici. Truca al 112 i fes-te visible.
  • Si se t'inunda la casa, tanca l'interruptor general de l'electricitat.
 

Si les autoritats de Protecció Civil han ordenat l'evacuació:

  • Agafa la documentació personal i els medicaments imprescindibles.Tanca les claus de pas de l'aigua i del gas i l'interruptor general de l'electricitat.
  • Tanca i assegura portes i finestres.
  • No caminis per zones on hi hagi aigua en moviment i, si cal, ajuda't amb el bastó per determinar l'alçada de l'aigua o detectar zones perilloses. Segueix les instruccions dels equips de socors.
 

Quan tornis a casa un cop passat el perill

  • Fes una inspecció prèvia i no hi accedeixis si hi ha perill d'ensorrament.No manipulis elements elèctrics mullats o altres similars que estiguin malmesos.
  • Si l'aigua no té garanties de potabilitat, beu aigua embotellada.
  • Revisa l'estat dels aliments abans de consumir-los. No ho facis si s'han mullat i no estàs segur que estiguin bé.
 

En cas de calamarsa o pedra:

  • Busca refugi immediatament a l'interior d'un edifici o sota cobert. Actua amb calma, però de forma ràpida perquè pot caure pedra gran de forma sobtada.Si ets a l'aire lliure sense cap refugi disponible a prop, ajup-te i protegeix-te el cap amb les mans o amb algun objecte.
  • Refugiar-te sota els arbres pot ser perillós i ha de ser l'últim recurs, perquè és freqüent que caiguin branques durant les tempestes fortes.
  • No surtis a l'exterior fins que finalitzi la pedra.
  • En cas de tempesta elèctrica no t'apropis a elements metàl·lics (filats, reixats, pals de la llum, vies de tren,....) o a l'aigua, ja que actuen com a cossos conductors.
  • Els llocs més segurs són els que ens aïllen de l'exterior, com edificis o vehicles tancats, perquè condueixen l'electricitat per la part exterior fins a terra sense fer mal als ocupants.
  • A casa tanca portes i finestres per evitar corrents d'aire que atreuen els llamps.