La Conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat i el Museu de Ciències Naturals de Granollers (Vallès Oriental) han impulsat un projecte per "revertir el declivi" de papallones a Catalunya i afavorir la biodiversitat en zones urbanes i periurbanes tot generant indrets naturals. La iniciativa vol ser una eina perquè tothom pugui afavorir la biodiversitat a prop de casa seva, però també ha de servir per millorar la consciència social al voltant del declivi dels pol·linitzadors i per donar a conèixer la importància i diversitat de les papallones i altres pol·linitzadors silvestres.
Es tracta del projecte Jardins de papallones i fomentarà la creació d'hàbitats favorables per a aquesta espècie. A més a més, es realitzarà un seguiment tant d'aquest com d'altres pol·linitzadors, tal com ha informat el departament aquest mateix divendres en un comunicat.
La iniciativa, que aposta per un model de jardí viu que vagi més enllà de l'ornament, s'emmarca en el Pla Intersectorial de Conservació dels Pol·linitzadors Silvestres de Catalunya (PIPOL), el full de ruta de la Generalitat fins al 2030 per revertir el declivi d'aquests insectes. Inicialment, s'ha implementat als centres educatius, a través del programa Escoles Verdes, però es preveu estendre'l a altres àmbits. De fet, està pensat per a tots els públics i preveu diferents graus d'implicació, amb la intenció de crear una xarxa de persones i escoles voluntàries arreu del territori català.
En aquest sentit, totes les escoles interessades i qualsevol persona que vulgui participar en el projecte pot registrar les papallones del jardí de casa seva en aquest portal. S'hi pot participar tant si només es disposa d'un balcó com si es té un jardí, un hort o un altre espai similar. Al web es pot trobar tota mena d'informació referent a quines plantes plantar, consells i com fer el seguiment de papallones al web.
30 anys de seguiment de les papallones
La iniciativa Jardí de papallones està liderada i coordinada pel grup de recerca BiBio del Museu de Ciències Naturals de Granollers i beu del Programa de seguiment de papallones diürnes de Catalunya, Andorra i Balears (CBMS). Té com a precedent la guia pràctica Com dissenyar un jardí de papallones que es va publicar el 2022. El text descriu com fer un jardí de papallones i llista fins a mig centenar de plantes nutrícies i una trentena de nectaríferes que poden atraure aquests animals al jardí. L'obra sorgia de la necessitat de revertir el declivi de papallones observat els darrers 30 anys pel CBMS, una de les causes principals del qual és la urbanització.