L'asteroide que amenaça la Terra ja té el risc d'impacte més alt mai registrat

La NASA eleva les probabilitats de xoc fins al 3,1% per un objecte que no podria acabar amb la humanitat, però podria destrossar una ciutat sencera

Un asteroide, en una imatge d'arxiu
Un asteroide, en una imatge d'arxiu | NASA Hubble Space Telescope
Redacció
19 de febrer de 2025, 17:02

L'asteroide 2024 YR4 cada cop suposa un perill més alt per a la Terra. Així ho han determinat tant la NASA com l'Agència Espacial Europea, que durant les últimes setmanes han intensificat la vigilància sobre l'objecte. L'agència americana ja incrementa la probabilitat que xoqui contra la Terra fins al 3,1% mentre que els homòlegs europeus la situen en el 2,8%. Cal recordar que la mitjana habitual per aquests objectes és de 0,001%, motiu pel qual s'han activat les alarmes.

Amb les noves dades, aquest percentatge implica el risc més gran d'impacte contra la Terra d'un asteroide des dels primers registres del 2001. Amb tot, el seu antecedent és l'asteroide Apofis que, el 2004, se li va donar un 2,7% de probabilitats de topar contra el nostre planeta el 2029. Finalment, el risc va caure a zero malgrat que encara es troba a l'espai. 

En paral·lel, les Nacions Unides han activat per primer cop el protocol de Seguretat Planetària, mentre que ja s'han detectat els cinc punts del planeta on pot caure. Tot plegat després que les autoritats espacials activessin les alertes davant la detecció de l'asteroide, que podria impactar contra la Terra el 22 de desembre de 2032.

Segons les observacions, aquest asteroide té una dimensió d'entre 40 i 90 metres, insuficient per acabar amb la humanitat però capaç de destruir una ciutat sencera. La seva òrbita fa que només s'apropi a la terrestre cada quatre anys, cosa que implica que només es podrà observar un cop més, el 2028, fins que arribi la data del possible (i encara poc probable) impacte contra la Terra.

Els experts europeus han calculat que l'asteroide pot impactar en cinc zones del planeta: la part est de l'oceà Pacífic oriental, el nord d'Amèrica del Sud, l'oceà AtlànticÀfrica i el sud d'Àsia. Per tant, Europa es trobaria fora del perill directe. En tot cas, l'ESA ha activat el protocol habitual, que consisteix a situar l'asteroide en el nivell tres sobre deu de l'escala Torino de la Unió Astronòmica Internacional. Aquesta classificació combina les probabilitats de col·lisió amb els possibles danys que produiria.

Amb tot, l'escenari més possible és que el 2028 es pugui rebaixar o directament descartar el risc d'impacte. Si bé encara no es coneix la seva composició, per ara es pot dir que la seva caiguda a la Terra tindria efectes devastadors a nivell local i que abastaria unes desenes de quilòmetres al voltant del punt d'impacte. Aquestes incògnites caldrà resoldre-les el 2028.