Catalunya quedarà a l'ombra per un eclipsi total que durarà un minut

Les estimacions actuals apunten que el fenomen astronòmic serà visible de manera més evident al Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i les comarques de Ponent

Un eclipsi solar, en una imatge d'arxiu
Un eclipsi solar, en una imatge d'arxiu
Redacció
04 de febrer de 2025, 21:30
Actualitzat: 21:53h

Arriba un d'aquells fenòmens més especials de l'astronomia. El 12 d'agost de 2026 es produirà un eclipsi total de Sol que deixarà Catalunya a l'ombra. Però no només això, sinó que serem uns autèntics privilegiats: l'eclipsi només es veurà des de l'Estat i Islàndia, sent el nord de la península Ibèrica i les Illes Balears els únics punts on l'ocultació serà completa.

Cal recordar que un eclipsi solar es produeix quan la Lluna s'interposa entre la Terra i el Sol. D'aquesta manera, el satèl·lit terrestre genera una ombra que cobreix de foscor el nostre planeta. Depenent de les posicions dels tres astres, l'eclipsi solar pot ser parcial, anular o total. Així doncs, el fenomen que es viurà l'any vinent implicarà que la Lluna tapi a la perfecció el Sol, cosa que només pot explicar-se per una casualitat còsmica.

Segons les estimacions actuals, aquest eclipsi serà visible de manera més evident al Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i les comarques de Ponent. En aquest sentit, un dels millors punts per observar-lo serà el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades. Les reserves hoteleres ja estan creixent a la zona prop de les dates del fenomen. A l'àrea de Barcelona i les comarques de Girona, per contra, l'efecte de l'eclipsi serà parcial.

Però compte, perquè només durarà un minut i si es vol observar a primera vista caldrà prendre certes precaucions. Està rotundament prohibit mirar-lo directament, ja que pot causar danys irreparables a la retina. La millor opció és comprar unes ulleres o uns vidres especials que ens permetin mirar el Sol, però cal assegurar-se que siguin elements homologats.