Una catalana que viu a Finlàndia explica com els preparen per a un atac militar

Una professora d'Educació Infantil relata les recomanacions que rep la ciutadania per part del govern davant l'increment de la tensió geopolítica arran de la guerra a Ucraïna

Imatge de recurs d'una zona bombardejada
Imatge de recurs d'una zona bombardejada
Redacció
20 de novembre de 2024, 20:13

Al nord i l'est d'Europa es viu amb temor una nova escalada en la guerra entre Rússia i Ucraïna. Davant la possible entrada de nous actors en el conflicte, els països nòrdics que han avisat a la seva població arran d'un possible atac militar imminent. Un d'ells és Finlàndia, que comparteix una llarga història bèlica amb Rússia. En aquest sentit, el govern ha publicat diversos consells a través d'una pàgina web per prevenir a la població.

Ingrid Barroso és mestra d'Educació Infantil al país. Des de fa un any i mig que hi viu i, en declaracions al programa La Selva de 3Cat, relata la situació. En cas d'atac militar, el govern recomana tenir previsions d'entre tres dies i una setmana. "El més important és tenir aigua, aliments que no caduquin, medicines, llanternes" i després d'enumerar la llista que ha fet reconeix que "Jo també m'he de comprar encara la meitat de coses", ha dit. En aquest sentit, destaca que a Finlàndia es prenen molt seriosament aquesta nova plana geopolítica i ho tenen preparat des de fa molt de temps.

Ella viu a Helsinki i comenta que els hi han indicat on haurien de refugiar-se. Si es troben a casa hauria d'anar a la part baixa dels blocs de pisos on hi ha situat un búnquer. Si es trobessin a l'escola diu que hauríem d'anar al lloc que ens quedés més a prop, en aquest cas a la part baixa d'un centre comercial. Per altra banda, preguntada per quina sensació tenen actualment davant el conflicte afirma que "quan va començar la guerra aquí estaven molt nerviosos, però ara mateix la situació és més tranquil·la". Alhora, afegeix la preocupació que hi havia entre la gent jove, ja que a Finlàndia encara hi ha la mili. En aquest sentit, relata que "van ser moltes nits sense dormir", però des de l'entrada a l'OTAN la sensació ha canviat favorablement.

En el cas de Suècia ja disposava d'un document en què alertava a la població en cas de crisi o guerra. Un altre dels països nòrdics és Noruega en què les autoritats demanaven a tothom que tingués prou recursos per sobreviure una setmana. Era una advertència que es feia a través d'un paper i que servia tant per possibles guerres com per crisis climàtiques o altres amenaces. Ara bé, el primer país que va actuar davant aquest temor va ser Dinamarca i ho va fer a través d'un correu electrònic en què facilitaven tota mena de consells principals en cas de l'esclat d'una crisi.

Arxivat a