Els EUA segueixen virant a la dreta: Oklahoma obliga les escoles públiques a fer estudiar la Bíblia

El responsable de matèria educativa de l'estat dirigit pels republicans assegura que la mesura és "obligatòria" i que tots els centres educatius han de complir-la de forma "immediata" i "estricta"

Walters, responsable d'educació d'Oklahoma
Walters, responsable d'educació d'Oklahoma | Pexels / Viquipèdia Commons
28 de juny del 2024

"La Bíblia és un document històric necessari per ensenyar els nostres fills sobre aquest país. Cada mestre, cada aula a l'estat tindrà una Bíblia a l'aula, i s'ensenyarà de la Bíblia". Així de contundent ordenava Ryan Walters, màxima autoritat educativa del govern de l'estat d'Oklahoma, la nova mesura que hauran de seguir fil per randa totes les escoles públiques del territori. És una ordre directa, assegurava a la cadena de televisió nord-americana CBS News. Tots els alumnes d'entre 10 i 18 anys hauran d'estudiar la Bíblia. 

Walters ha asseverat que la mesura és "obligatòria" i que tots els centres educatius han de complir-la de forma "immediata" i "estricta". Tot plegat s'emmarca en una ofensiva reaccionària i ultraconservadora per part de diversos sectors del Partit Republicà contra llibres i literatura que aborda el racisme, els drets del col·lectiu LGTBIQ+ o la identitat de gènere. Aquesta imposició a Oklahoma arriba una setmana després que Louisiana imposés exhibir els Deu Manaments a totes les aules públiques de l'estat. Des de les aules de primària fins a les universitats que siguin de titularitat governamental.

Les reaccions contra la implementació religiosa han estat furibundes per part de diverses entitats i organitzacions. L'Associació d'Educació d'Oklahoma o l'associació Nord-americans Units per la Separació de l'Església i l'Estat han carregat contra la decisió de Walters perquè consideren que es tracta d'una forma d'"abús de poder" i d'"adoctrinament". "Les escoles públiques no són escoles dominicals. Això és nacionalisme cristià de manual", ha afirmat la presidenta i directora executiva dels Estats Units per la Separació de l'Església i l'Estat, Rachel Lase

El terratrèmol es va iniciar a Louisiana

Louisiana es convertia en el primer estat dels EUA de tota la història que obligarà totes les aules de les escoles públiques a exhibir els Deu Manaments a partir de l'any vinent. Des de les classes de centres escolars infantils fins a les universitats públiques. És una mesura molt controvertida, signada pels republicans -que governen amb majoria a l'estat- i signada pel governador Jeff Landy, de caràcter molt conservador i catòlic. Ell mateix considera que els manaments són "els documents fundacionals del govern estatal i nacional", una declaració que xoca frontalment amb els arguments dels contraris a aquesta llei, principalment la Unió de Drets Civils dels Estats Units. En primer lloc, perquè atemptaria contra la Primera Esmena de la Constitució dels Estats Units, que ho deixa ben clar:

"El Congrés no podrà fer cap llei respecte a l'establiment de la religió, ni prohibint-ne la lliure pràctica; ni limitant la llibertat d'expressió, ni de premsa; ni el dret a l'assemblea pacífica de les persones, ni de sol·licitar al govern una compensació de greuge". Segons expliquen mitjans nord-americans, els republicans exhibeixen la carta que la Constitució només determina que el Congrés dels EUA no pot fer-ho. Per tant, els òrgans estatals com la Cambra de Representants de Louisiana sí que té aquesta potestat. També esgrimeixen que l'Article VII de la mateixa Carta Magna estatunidenca afirma que "mai no s'exigirà una prova religiosa com a condició per ocupar cap càrrec o mandat públic que depengui dels Estats Units". Encara que és una mesura escrita per deixar ben clara la separació de l'Església i l'Estat en la separació de poders, sectors conservadors nord-americans han passat per sobre d'aquests arguments assegurant que és "poc precís" o, directament, ignorant-la.

Arxivat a