Google acomiada una vintena de treballadors per negar-se a treballar per al govern d'Israel

'No Tech For Apartheid' és un moviment nascut dins de la multinacional que denuncia que el Projecte Nimbus s'ha fet "a mida" per al Ministeri de Defensa: "La seva tecnologia ha permès 100.000 palestins morts"

Treballadors de Google
Treballadors de Google | Cedida
Redacció
18 d'abril del 2024
Actualitzat a les 9:18h

La companyia tecnològica estatunidenca Google ha acomiadat 28 treballadors després de protagonitzar una sèrie de protestes contra el Projecte Nimbus, valorat en 1.200 milions de dòlars (uns 1.124 milions d'euros), per proporcionar serveis al núvol i d'intel·ligència artificial al govern israelià. "Aquesta tarda, Google ha acomiadat indiscriminadament 28 treballadors, inclosos aquells d'entre nosaltres que no van participar directament en la històrica asseguda de dimarts, que va durar 10 hores", resa un comunicat de No Tech For Apartheid Campaign (No a la Tecnologia per a l'Apartheid), una organització de treballadors de Google i Amazon que demanen acabar amb el Projecte Nimbus.

En aquest sentit, l'organització ha assegurat que aquest "flagrant acte de represàlia" és indicador que Google "valora més" el seu contracte amb "el govern i l'exèrcit genocides israelians" que els seus propis treballadors, que també s'han queixat d'haver estat ignorats pels alts càrrecs de la companyia durant tres anys. Nombrosos treballadors de l'empresa van realitzar fa dos dies una asseguda de 10 hores a les oficines de les ciutats de Nova York, Seattle, Sunnyvale i Califòrnia, que va ser retransmesa en directe per Twitch. Fins a nou manifestants van ser arrestats després que els caps de cada filial truquessin a la policia, segons ha denunciat la mateixa organització.

"Avui han castigat amb acomiadaments massius tots els treballadors que han pogut associar a aquesta acció mitjançant una xarxa de vigilància en les oficines. Google ha al·legat intimidació i assetjament com a motius de l'acomiadament dels treballadors. "Si hi ha hagut intimidació o assetjament a l'empresa, els nostres companys palestins, àrabs i musulmans han estat els destinataris", ha asseverat No Tech For Apartheid Campaign.

En aquest sentit, han desmentit les afirmacions de Google sobre pintades a la propietat o sobre "impedir físicament" el treball d'altres persones, i l'organització ha assegurat que no va haver-hi danys a la propietat ni amenaces a altres treballadors. "Per contra, van rebre una resposta força positiva i mostres de suport", ha agregat. "Els treballadors de Google tenim dret a protestar pacíficament per les condicions del nostre treball. Aquests acomiadaments han estat clarament represàlies. Aquests acomiadaments massius i il·legals no ens detindran. Al contrari, només serveixen com a combustible addicional per al creixement d'aquest moviment", ha afegit.

D'altra banda, No Tech For Apartheid Campaign ha acusat Google de mentir als treballadors i als mitjans de comunicació en afirmar que el Projecte Nimbus "no està dirigit a càrregues de treball altament sensibles, classificades o militars rellevants per als serveis d'armament o intel·ligència", i ha citat un informe de la revista TIME en què es revela que Google ha creat eines "a mida" per al Ministeri de Defensa israelià.

Després d'això, han culpat el director executiu de Google, Sundar Pichai, i el director executiu de Google Cloud, Thomas Kiruan, d'especular "amb el genocidi". Al comunicat resa que "no podem entendre com aquests homes són capaços de dormir a la nit mentre la seva tecnologia ha permès 100.000 palestins morts, desapareguts o ferits en els últims sis mesos del genocidi d'Israel".