La família reial britànica, en crisi: què amaga l'absència de Kate Middleton?

Els Windsor no es desfan de les polèmiques, ara a compte de la comunicació sobre la situació de la princesa de Gal·les, mentre el país assisteix al desgast de la llarga etapa de governs conservadors

La família reial en la coronació de Carles III. Els prínceps de Gal·les, a l'esquerra de la imatge
La família reial en la coronació de Carles III. Els prínceps de Gal·les, a l'esquerra de la imatge | Europa Press
17 de març de 2024, 08:16
Actualitzat: 18 de març, 12:42h
Una foto retocada de la princesa de Gal·les, Kate Middleton, amb els seus fills, enmig de les especulacions sobre la seva salut, ha desfermat un nou escàndol entorn la família reial britànica. Middleton, dona de Guillem d'Edimburg -fill del rei Carles III i hereu de la corona britànica-, porta sense ser vista en públic des del 25 de desembre i la seva desaparició ha generat un seguit de rumors de tot ordre, incloses teories conspiratives sense cap base.

Les especulacions entorn la princesa han coincidit amb un moment de fragilitat en la salut del monarca, que pateix un càncer del qual no se n'han donat fins al moment gaires detalls. Un cop més, s'han delatat les enormes dificultats de la família reial britànica per dissenyar una política comunicativa eficaç i a prova de rumorologia. Un problema que s'arrossega des dels anys de la crisi matrimonial entre Carles i Diana de Gal·les.
Una feblesa que coincideix amb la creixent erosió d'una llarga era conservadora que no ha estat capaç d'oferir un projecte de futur al Regne Unit post-Brexit. Aquest és el panorama que ofereix -per ara- la monarquia més glamourosa del planeta. 


 

Kate Middleton: "Cirurgia abdominal planificada"

La princesa de Gal·les és probablement la figura més popular de la família reial, que ja és dir molt en una saga que ha nodrit pàgines i pàgines de la premsa sensacionalista. Per això, la manipulació de la imatge principesca ha obert un front inèdit de controvèrsia entorn els Windsor. La pel·lícula dels fets ha donat combustible a la premsa del cor. Middleton va ser vista per darrera vegada en un acte oficial el dia de Nadal. El 17 de gener, Kensington Palace, la seva residència oficial, va anunciar que la princesa havia estat sotmesa a una "cirurgia abdominal planificada" i que restaria fora dels focus fins passada Pasqua. 

La notícia va desfermar tot tipus d'especulacions. Però l'expectació es va convertir en histèria quan, el 27 de febrer, el príncep Guillem no va assistir al funeral del seu padrí, l'exrei Constantí de Grècia, que es feia a Windsor, molt a prop de Londres. Tan greu estava Middleton? Kensington va haver de fer una nota aclarint que estava "bé". Uns dies després, s'assegurava i es desmentia que la princesa acudís el juny proper a la desfilada oficial per l'aniversari del rei.


10 de març: la catàstrofe

Per contenir els rumors, el 10 de març es va publicar la foto de la princesa tota riallera amb els seus fills. En poques hores, però, es va evidenciar la manipulació de la imatge. El retoc era bastant matusser i per moltes persones va ser viscut com una gran decepció. Finalment, la mateixa Kate Middleton va fer públic un comunicat en què reconeixia que s'havia manipulat la imatge i que ho havia fet ella mateixa. L'episodi va mostrar un greu error de comunicació, el nerviosisme que hi ha a la família reial i la dificultat, històrica ja en els Windsor, per avançar al ritme dels temps. El panorama general de tota la família, però, és més desolador.



 

Carles III i el consell savi d'Elisabet II

Amb poques hores de diferència de l'anunci de la cirurgia a la princesa de Gal·les es va informar de l'ingrés del rei Carles III per un problema de pròstata. Uns dies després, el 5 de febrer, ja es va fer públic que el monarca pateix un càncer, tot i que no es va especificar de quin tipus, i que seguiria un tractament. Tot indica que en aquest cas s'ha seguit una estratègia de comunicació més eficaç, dosificant la informació, no donant detalls però sense ocultar el mal. Carles III sembla haver fet cas del consell que donava la seva mare, Elisabet II, a la seva família: "Si no et veuen, no et creuran". El rei ha reduït la seva activitat però continua exercint les seves funcions. La notícia de la malaltia, però, ha obert l'interrogant de si el seu regnat serà breu. 


La ferida d'Enric i Meghan

Tot això es produeix quan resta oberta la ferida oberta pel germà petit de Guillem, Enric, duc de Sussex, qui el 2020 va deixar Buckingham astorat a l'anunciar que ell i la seva dona, Meghan, havien decidit allunyar-se de la família reial i traslladar-se als Estats Units, d'on ella és originària. Quedava enrere tot una història complicada en les relacions de la família, en què les gelosies entre el germà gran, hereu de la corona, i el petit, tots dos fills de Lady Di, van obrir un esvoranc. Les tensions entre les dues dones haurien incrementat el distanciament. Després van venir les memòries d'Enric, amb tot luxe de detalls sobre la vida quotidiana de la nissaga. Darrerament, el duc, que aquest any en farà 39, sembla que vulgui enviar senyals de concòrdia: ha anunciat que ha aturat el segon volum de les seves memòries. Però també és cert que s'ha filtrat alguna maledicència sobre com hauria rebut la parella la relliscada de Middleton com a fotògrafa: "Meghan mai no ho faria".  


Un moment de canvi: la fi de l'era "tory"? 

Carles III porta un any i mig al tron. El llarguíssim regnat d'Elisabet II va fer d'ella una figura emblemàtica de la continuïtat històrica del país mentre se succeïen profundes transformacions, des dels darrers moments de la vida política de Churchill al Brexit. Als seus 75 anys, tot indica que el regnat del monarca actual serà més breu. Les actuals controvèrsies entorn Buckingham afebleixen la monarquia just quan el Regne Unit sembla estar esperant un canvi en el lideratge. 

El primer ministre conservador Rishi Sunak gestiona el govern enmig d'enormes tensions dins del seu partit, que ja fa catorze anys que és al poder. Les eleccions s'han de fer abans que acabi gener del 2025 i tot indica que seran aquest any. Fa poques hores que Sunak, sotmès a la pressió de l'ala més extrema dels tories que exigeix un enduriment en immigració, ha descartat que pensi convocar per al 2 de maig -quan hi ha eleccions locals- els comicis generals. Però l'etapa de governs conservadors, que van dur el país al Brexit, dona senyals d'esgotament cada dia. Ara només cal veure si la monarquia britànica tornarà a desmentir els mals auguris i sabrà adaptar-se als canvis que venen. Amb més transparència. "Si no et veuen, no et creuran".   
Arxivat a