Decisió contundent la que arriba des de Dinamarca. El país nòrdic ha donat llum verda a la llei que prohibeix hissar gairebé totes les banderes estrangeres, amb referència inclosa a la senyera. Es tracta d'una norma que va aprovar el Parlament danès a principis de desembre a proposta del Ministeri de Justícia i que ha entrat en vigor amb l'entrada del 2025.
Realment, la decisió del país no és nova. Durant més de cent anys ja estava prohibit hissar banderes estrangeres i fer-les onejar a la via pública, però el Tribunal Suprem va tombar la norma a l'estiu del 2023. Finalment, però, l'executiu danès l'ha recuperat ara amb l'aval de la cambra parlamentària.
Quina és la justificació? Doncs el ministre de Justícia, Peter Hummelgaard, ha explicat que la bandera danesa és "el símbol nacional més important" del país i considera que ha de tenir un "estatus molt especial". Així doncs, el remei de l'executiu és directament prohibir totes les banderes estrangeres.
Però possiblement una de les referències més curioses de la llei és que hi apareix una menció directa a la senyera. I és que la prohibició no només s'estén a les banderes estatals, sinó que també inclou "banderes de regions d'altres països, com banderes d'estats americans, la bandera de Catalunya o la del Tibet", diu el text de la norma.
Una llei amb algunes condicions
Amb tot, la llei inclou sancions per a qui faci hissar banderes d'altres països en territori danès, però només si les col·loquen en un pal. Així doncs, sí que està permès situar banderes d'altres territoris en balcons i façanes, igual que en esdeveniments esportius o manifestacions.
De la mateixa manera, també hi ha certs països que queden exempts de la norma. La llei permet les banderes dels veïns nòrdics de Dinamarca, com són Finlàndia, Noruega, Suècia i Islàndia, a més de les Illes Fèroe, Groenlàndia i Alemanya. L'ONU i la Unió Europea també poden hissar les seves banderes en territori danès, igual que les que representen els drets LGTBIQ+. D'igual manera, el govern pot decretar excepcions especials, com s'aplica ara amb Ucraïna.