"No volem ser danesos i tampoc americans. Volem ser groenlandesos". És la proclama que ha deixat el primer ministre de Groenlàndia, Múte B. Egede, en una roda de premsa conjunta a Copenhaguen amb la primera ministra de Dinamarca, Mette Frederiksen, davant la intenció explícita del president electe dels Estats Units, Donald Trump, d'annexionar l'illa del pol nord per la força.
En una escena difícilment imaginable a l'estat espanyol, els dos caps de govern han defensat el dret a decidir i han reivindicat l'autonomia de Groenlàndia. "M'agradaria subratllar que la decisió depèn exclusivament dels groenlandesos, a ningú més", ha reblat Frederiksen en referència a la intenció de Trump de quedar-se el territori "estratègic". Al seu torn, Egede no ha volgut posar data a un referèndum d'independència, tot i que ha recordat que està contemplat a l'estatut d'autonomia de Groenlàndia.
🔴 Seria inimaginable a Espanya: els primers ministres de Dinamarca i Groenlàndia defensen junts el dret a decidir https://t.co/0NwUmc5zHSpic.twitter.com/llyljXlSum
— NacióDigital (@naciodigital) January 10, 2025
Les declaracions s'han produït a la cimera semestral que celebren els tres territoris -el tercer són les illes Fèroe- que conformen la Mancomunitat del regne danès. Groenlàndia va obtenir l'autogovern el 1979 i, des d'aleshores, ha anat guanyant competències. Actualment, Dinamarca només controla les carpetes de Defensa i Exteriors i, des del 1982, Groenlàndia no forma part de la Unió Europea. Si bé, el cap d'estat de l'illa és el rei Frederic X de Dinamarca.