Després de l’emissió televisiva del passat 9 de setembre a TV3, Clack, L’Avenç i Grup Enderrock han encetat ara una gira de presentacions del documental Bon cop de falç.
La història de l’himne arreu de les comarques barcelonines.
La gira, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, va iniciar-se el 19 de novembre a Igualada amb la voluntat tant de difondre el treball com de generar debat al voltant dels temes que planteja. Un cop vist a Argentona, Folgueroles, Cardedeu, Sant Vicenç de Castellet i la Fabra i Coats de Barcelona, la gira recala aquest dimarts dia 2 a les 20 hores al Centre Excursionista de Terrassa (carrer de Sant Llorenç, 10).
La presentació comptarà amb la presència de Toni Xuclà, compositor de la banda sonora original del documental, i inclourà un col·loqui post-visionat. L’acte compta amb la col·laboració d’Òmnium Terrassa i de l’Assembla Nacional Catalana de la localitat.
La peça audiovisual Bon cop de falç. La història d’un himne, coproduïda junt amb Televisió de Catalunya i La Xarxa de Comunicació Local, ressegueix durant 57 minuts la història de l’himne nacional de Catalunya, “Els Segadors”, des del seu origen en la cançó popular fins a esdevenir himne oficial de Catalunya, el 1993.
Combinant escenes de ficció amb actuacions musicals –Meritxell Gené, Miquel Gil, Jordi Fàbregas i el Cor Jove de l’Orfeó Català- i vint entrevistes amb especialistes es basteix un retrat tant de l’himne com de la història col·lectiva d’un poble que lluita, prenent com a símbol de la construcció nacional el fet de “cantar junts per sentir que som alguna cosa junts”.
A la part final del documental, un epíleg en forma de debat entre Josep Maria Muñoz, director de L’Avenç; Laila Karrouch, escriptora; i Marc Parrot, músic i productor, reflexionen sobre la vigència d’Els Segadors com a himne nacional de Catalunya i sobre el seu futur com a element de consens de la societat catalana.
El documental Bon cop de falç. La història de l’himne està produït a partir del llibre Els Segadors. De cançó eròtica a himne nacional, escrit pel musicòleg Jaume Ayats i editat per L’Avenç el 2011.
La seva estrena el passat 9 de setembre a TV3 va comptar amb una mitjana de 139.000 espectadors i un 7,4 % de ‘share’, uns resultats que tripliquen l’audiència que TV3 ha tingut a aquesta franja horària els últims mesos. També el passat 1 de novembre el treball es va emetre a les emissores associades a La Xarxa, presents arreu del territori català. La peça audiovisual compta amb l’assessorament en les escenes de ficció del realitzador català Esteve Rovira i de música original composada pel guitarrista Toni Xuclà.
Les escenes de la ficció es van rodar a Tona, a la comarca d’Osona, i compten amb una quinzena d’actors participants. Entre els col·laboradors que han fet possible el documental hi figuren el Museu de la Vida Rural de L’Espluga de Francolí, l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, Finques Pous, Cooperativa Plana de Vic, Aranow, Hotel Restaurant 4 Carreteres, Movie-men, Tecnocampus, Mataró Ràdio i l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona.
Clack, L'Avenç i Enderrock porten el documental 'Bon cop de falç' a Terrassa
Després d’Igualada, Argentona, Cardedeu, Folgueroles, Sant Vicenç de Castellet, la gira aterra aquest dimarts dia 2 a les vuit del vespre al Centre Excursionista de Terrassa en un acte coorganitzat per Òmnium Terrassa i l’ANC de Terrassa i que comptarà amb la presència del músic Toni Xuclà
Ara a portada
Publicat el 01 de desembre de 2014 a les 07:01
Actualitzat el 01 de desembre de 2014 a les 11:12
Et pot interessar
-
Cultura i mitjans Tot el que has de saber per assistir de públic al nou programa de Buenafuente a Terrassa
-
Cultura i mitjans MútuaTerrassa anuncia el guanyador del VIII Concurs de contes de Sant Jordi
-
Cultura i mitjans Improvisació, rock i música clàssica arriben a la Factoria Cultural de Terrassa
-
Cultura i mitjans Es manté el Pícnic Jazz de Terrassa malgrat les previsions de pluja