La Masia Freixa rebrà gairebé 3 milions d’euros dels fons Next Generation

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, assegura que “és una gran oportunitat per a posar al dia i actualitzar un dels símbols més significatius i emblemàtics de Terrassa”

La Masia Freixa de Terrassa, en una imatge d'arxiu
La Masia Freixa de Terrassa, en una imatge d'arxiu | Nebridi Aróztegui
Redacció
08 de juliol del 2024
Actualitzat a la 13:58h

La Masia Freixa de Terrassa rebrà gairebé 3 milions d'euros per a la seva rehabilitació i dinamització cultural. L'Ajuntament de la ciutat va presentar un projecte al Ministeri d'Indústria i Turisme per “millorar-ne la sostenibilitat, l'accessibilitat i connectivitat per dinamitzar-ne l'ús turístic”. Ara, la resolució provisional li ha concedit una subvenció de 2.987.346 euros en el marc dels fons europeus Next Generation. 

El projecte contempla dotar la Masia Freixa de nous usos culturals i turístics, destacant la restauració de les fusteries de la façana i interiors de l’edifici per a millorar-ne l’eficiència energètica. El terrassenc és un dels onze projectes catalans seleccionats pel govern estatal, del total de 92 propostes seleccionades entre les 600 presentades. El projecte dels serveis municipals de l’Ajuntament de Terrassa ha rebut la quarta millor puntuació de tots els seleccionats.

Per a l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, aquesta concessió “és una gran oportunitat per a posar al dia i actualitzar un dels símbols més significatius i emblemàtics de Terrassa, que és bé cultural d’interès nacional, consolidant-lo com un dels referents de l’oferta turística del territori i del Modernisme”. En aquest sentit, l’alcalde valora “la rehabilitació de la Masia Freixa ha de potenciar encara més la projecció exterior tant del mateix edifici com de la ciutat, enfortir la nostra identitat cultural i contribuir a la dinamització econòmica i turística de Terrassa”.

El projecte que s’executarà contempla la reparació de diversos elements arquitectònics i instal·lacions de forma puntual i la solució d’algunes patologies detectades en l’edifici, conseqüència del pas del temps com filtracions, degradació de paviments, revestiments de fusteries, entre d’altres. A més, també s’hi incorpora una mirada cap a l’estalvi energètic, la sostenibilitat, l’economia circular i l’accessibilitat universal. Aquest projecte inclou la gestió de visites o la incorporació de tecnologies intel·ligents en l’experiència de la visita, com realitat virtual i augmentada. També s'intentarà connectar amb l’oferta turística del destí i transferir coneixement tecnològic amb agents universitaris i d’innovació. 

La proposta preveu que la rehabilitació sigui finançada al 100% pels fons europeus. Un cop acabada, es destinarà a usos turístics i culturals, mitjançant la seva obertura al públic en horari de visita. A més, es volen oferir visites guiades o altres activitats que ajudin a la divulgació i el coneixement del patrimoni i del Modernisme en particular. Aquestes funcions, de fet, són les que ja es desenvolupen actualment a l’equipament, però en un futur es podran ampliar i millorar les condicions i l’experiència de la visita amb nous elements i propostes.