​El «sobreendeutament», la principal llosa per tirar endavant de les famílies al Vallès

Un estudi de Càritas Diocesana de Terrassa posa l’accent en la precarietat de les persones | Un 19,4% dels casos que atenen esta endeutada i gairebé el 90% és per l’habitatge

Redacció
25 d'abril de 2018
Actualitzat: 03 de maig, 19:55h

El bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz, i el director general de Càritas, Salvador Obiols Foto: Càritas


“Els deutes es poden perdonar” i “la gent es mereix una segona oportunitat”. Són algunes de les afirmacions que s’han pronunciat arrel de l’informe, el primer, elaborat per l’Observatori de la Realitat Social de Càritas Diocesana de Terrassa, que duu per títol Atrapats en la precarietat. Un treball de l’organisme, amb dades de 2017 i que ha comptat amb l’acompanyament de la Fundació Pere Tarrés, de l’equip d’estudis de Càritas Espanyola i Fundació FOESSA, que denuncia el “sobreendeutament” de les famílies.
 
Un 19,4% dels casos atesos el pateixen i “per eixugar-lo necessitarien gairebé dos anys, sense fer cap altra despesa”, ha assenyalat una de les autores del document i membre de la Fundació Pere Tarrés, Montserrat Martínez. De mitjana les llars disposen de 563 euros mensuals. Tot i així, el gruix important, un 47,7%, ingressa entre 300 i 750 euros. Tot plegat, el 70% de les famílies ateses estan en situació de pobresa severa.
 
La pròpia Martínez ha admès que el deute “no és tan elevat”, són números que van dels 8.000 els 10.000 euros. Són deutes relacionats “amb la vida quotidiana”, és a dir, “bàsicament l’habitatge, el lloguer o la hipoteca. Però també amb el pagament de factures dels serveis bàsics”. La gravetat de la situació, com ha alertat un altre dels autors, de la Fundació FOESSA, Raúl Flores, és que el 63% de les llars analitzades hi ha menors “i el 78% pateix pobresa severa”, ha afegit.
 

El sociòleg i membre de la Fundació FOESSA, Raúl Flores, exposant resultats de l'informe Foto: Albert Hernàndez


Propostes de solucions
 
Els ingressos de les famílies ateses per l’organisme egarenc, quasi la meitat provenen de subvencions, i un 32% de la feina. Aquest aspecte l'ha destacat el director general de Càritas Diocesana de Terrassa, Salvador Obiols, que els ha definit com “la gent precària” i ha continuat, “tot i disposar de més ingressos, els resulten insuficients per cobrir les despeses”. Per això ha reclamat la necessitat de “canviar la llei de segona oportunitat”.

També ha apuntat cap a “polítiques públiques” que facilitin l’accés a l’habitatge i una clara aposta pels "salaris dignes”. Obiols ha determinat que l’objectiu d’aquest informe va en aquesta línia, perquè “les persones afectades tinguin una segona oportunitat”.