Alerten que l'ampliació del polígon dels Bellots II escapça una zona «d’alt valor ambiental» a l’Anella Verda

Una vintena d'entitats de Terrassa signen un manifest per plantejar solucions i alternatives

El govern municipal preveu ampliar la superfície del polígon industrial Bellots II.
El govern municipal preveu ampliar la superfície del polígon industrial Bellots II. | GSV
Redacció
25 de març de 2021, 19:00
Actualitzat: 19:02h

Una vintena d'entitats de Terrassa s'han adherit a un manifest que denuncia que l'ampliació dels Bellots II, plantejada pel govern municipal, "escapça una zona d'alt valor ambiental" de l'Anella Verda. L'escrit està impulsat per la plataforma Tu Ets Entorns Terrassa i reclama solucions per no desenvolupar les obres previstes.

Els signants apunten que l'Anella Verda és un espai clau per la ciutat i la comarca, de manera que les institucions haurien de protegir-lo. No obstant això, recorden, l'Ajuntament de Terrassa va aprovar en Ple Municipal facilitar la urbanització dels terrenys per ampliar el polígon destinat a logística.

En aquest sentit, apunten que aquesta ampliació contempla que la zona industrial fragmentarà l'Anella Verda "anant en contra la vocació de protecció que hauria de tenir el consistori". També expliquen que a través del darrer POUM, que permetrà l'ampliació, "han quedat exclosos de l'espai protegit àrees d'espais naturals i agraris a Can Guitard de la Riera, Can Boada del Pi, Can Colomer, Can Petit i, especialment a la zona de Can Torrella del Mas-Els Bellots.

Per tot això, insten l'Ajuntament de Terrassa a "revisar el planejament profundament per minimitzar l'impacte que pot tenir ampliar el sòl urbanitzat en la matriu territorial" tenint en compte l'emergència climàtica i ambiental. També recorden que a l'espai ja construït "encara queda molta superfície disponible".

Entre els danys que provocarien les obres previstes, els signants en destaquen "la posada en perill d'una zona de caça per a ocells rapinyaires com és la dels Bellots", així com l'"agressió al patrimoni memorial i històric" que es produiria al Camí dels Monjos entre Sant Cugat i Sant Llorenç del Munt.

En la mateixa direcció, reclamen "recuperar les funcionalitats agrícoles i ramaderes de l'entorn de Terrassa", fomentar varietats locals dels productors d'aliments de proximitat, preservar els connectors biològics que queden al Vallès i revertir les actuacions en què s'agredeixin aquests espais.

Les entitats i plataformes signants són l'Associació per la Defensa i Estudi de la Natura (ADENC), l'Assemblea Ecologista de Terrassa – La Paparola, Arran Terrassa, l'Associació d'Economia Solidària de Terrassa - XES Terrassa, l'Associació de Veïns de Can Palet de Vista Alegre, l'Associació de Veïns i Veïnes de Sant Pere, l'Ateneu Candela, la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya, el Centre Excursionista de Terrassa, la CGT Sindicat d'Activitats Diverses de Terrassa, la CNT Sindicat Únic d'Oficis Varis de Terrassa, la Cooperativa de Consum del Casal Popular Atzur, el COS Territorial del Vallès Occidental i Oriental, la Candidatura d'Unitat Popular CUP) de Terrassa, Endavant Terrassa, Fridays for Future Terrassa, el Grup Local de Terrassa de Som Mobilitat, La Guerrilla dels Cossos, la Taula de l'Aigua de Terrassa i la Vaga Feminista de Terrassa.