Terrassa iniciarà la recollida porta a porta a tres barris

Es farà a Can Gonteres, Vista Alegre i Can Palet de Vista Alegre

Recollida porta a porta a Vacarisses.
Recollida porta a porta a Vacarisses. | Anna Mira
22 d'abril de 2022, 10:27
Actualitzat: 26 d'abril, 10:12h
La recollida porta a porta arriba a Terrassa en el marc d'actuació del Pla Local de Prevenció i Gestió de Residus. Pròximament, aquest tipus de recollida selectiva que ja s'aplica a molts pobles del voltant, arribarà també a la ciutat. I ho farà, de moment, a tres barris: Can Gonteres, Vista Alegre i Can Palet de Vista Alegre. L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ho ha anunciat aquest divendres durant el ple de l'estat de la ciutat.

L’elecció d’aquestes tres urbanitzacions respon al fet que aquest nou model de recollida de residus és més efectiu en zones de baixa densitat de població, on la identificació de residus domèstics i comercials és més senzilla. Ara mateix, la mesura afectaria a 1.947 terrassencs, tot i això, la recollida selectiva en aquests barris no supera el 50%.

Si bé en els darrers anys les taxes de reciclatge han augmentat a la ciutat, sobrepassant ja el 40%, Terrassa hauria d'arribar al 65% de recollida selectiva en vuit anys. Així doncs, encara queda lluny arribar als objectius marcats per la Unió Europea pel 2030.


Ballart ha explicat que aquesta mateixa setmana, l'Agència Catalana de Residus (ACR) ha atorgat a l'Ajuntament una subvenció per dur a terme el projecte. En concret, es recolliran les cinc fraccions a més de restes vegetals. Com és habitual, s'establirà un horari i calendari perquè els veïns d'aquesta zona treguin cada dia la fracció que toca. Per Ballart és una oportunitat, però "cal un canvi cultural, fomentar el civisme i aplicar canvis tecnològics" per fer que Terrassa encara estigui més neta.

El pressupost previst per executar el projecte és de 756.215 euros. La subvenció cobreix el 90% de les despeses d'adquisició del vehicle de recollida de les restes vegetals, del software del programa de seguiment i App, dels elements per a la recollida porta a porta domèstica i comercial (cubells, contenidors, bosses, etc.), de les campanyes informatives i altres accions transversals de preparació. 

També es tirarà endavant un pla de neteja amb aigua a pressió i a fons cada 15 dies a diverses zones de la ciutat on es detecti una problemàtica. En aquest sentit, l'alcalde ha recordat que durant aquest mandat s'ha incrementat en 4 milions d'euros el pressupost que es destina a la neteja. També es farà un estudi amb contenidors amb xips

També s'ha posat en relleu les noves instal·lacions que s'estan fent per a l'empresa pública de recollida de residus Eco-equip amb un edifici sostenible que millorarà les condicions dels treballadors.