Òmnium Terrassa i la Catalunya del 26N

Jordi Cañas s'ha dirigit al públic en castellà, "l'idioma del 55% dels catalans"

Publicat el 27 d’octubre de 2012 a les 13:52
Debat d'Ómnium al Centre Cultural Foto: Joan Manel Oller

El Centre Cultural s'ha omplert per presenciar un debat d'Òmnium Terrassa sobre l'escenari català el dia després de les eleccions. Sota el títol 26 de novembre...i ara què, set personalitats polítiques (la majoria de la ciutat) han fet les seves propostes en llengua, cultura (relacionada amb les subvencions i l'augment de l'IVA) i país.

Els protagonistes han estat Josep Rull, Manel Pérez, Lluïsa Melgares, Isaac Albert, Jordi Solé, Gabriel Turmo i Jordi Cañas -com a portaveu de Ciutadans. L'apartat més polèmic ha estat el lingüístic, en què s'ha fet palès el distanciament entre el PP i Ciutadans i la resta de forces. El líder convergent, Josep Rull, s'ha mostrat convençut que, en una Catalunya independent, el català seria la llengua oficial (també a Europa) i preeminent, però que al mateix temps seria un element integrador al costat del castellà, també oficial. Segons Melgares, el català ha de ser preferent però la tasca de normalització ha de garantir l'accés a la llengua.

Turmo ha situat el català i el castellà en el mateix nivell d'oficialitat, com a reflex del que considera "un país bilingüe". Jordi Cañas s'ha dirigit al públic en castellà, "l'idioma del 55% dels catalans" i ha proposat un ensenyament amb tres llengües vehiculars: català, castellà i l'anglès.

El portaveu d'ICV, Manel Pérez, ha definit la diversitat com "un enriquiment", ha associat identitat amb llengua i ha insistit en la necessitat de potenciar-ne l'ús social. A més, ha fet una defensa de la immersió lingüística. Jordi Solé, de Solidaritat i soci d'Òmnium Terrassa, ha lamentat "l'actitud de l'estat espanyol contra el català", amb exemples com la voluntat espanyolitzadora del ministre Wert. Isaac Albert (ERC) ha assegurat que el millor que li pot passar al català és "tenir un Estat que treballi per ell".