Pere Navarro recollirà a Estrasburg el premi "Diploma europeu"

MUNICIPAL

Publicat el 17 de juliol de 2010 a les 15:29
L'alcalde, Pere Navarro, recollirà aquest, 24 de juny, dia de Sant Joan, el premi Diploma Europeu que el Consell d'Europa ha concedit a l'Ajuntament de Terrassa en reconeixement per la tasca realitzada a favor de la construcció europea. Aquesta distinció és una de les quatre modalitats del Premi d'Europa, creat l'any 1955 i que atorga cada any aquesta organització amb l'objectiu de promoure l'establiment de millors relacions entre tots els ciutadans d'Europa i la idea europea.

El premi consisteix en un diploma amb el nom de la ciutat i amb la data de concessió. L'acte oficial començarà a dos quarts de dotze, amb la recepció als participants en el hall del Palau d'Europa. A migdia  es projectarà un documental sobre el Consell d'Europa. La cerimònia oficial s'iniciarà a dos quarts de quatre, moment en què es presentaran els guardonats i l'alcalde recollirà el premi. La jornada inclourà també una recepció als guardonats de l'alcalde d'Estrasburg, Roland Ries.

Les quatre modalitats del Premi d'Europa s'adrecen als municipis europeus que s'hagin agermanat amb un o més municipis estrangers i que actuïn activament per reforçar la relació amb els seus socis europeus. La selecció va a càrrec de la Comissió de Medi Ambient, Agricultura i Assumptes Territorials de l'Assemblea Parlamentària, i concretament, a la seva Subcomissió del Premi d'Europa. L'organització del Premi d'Europa ha fet saber a l'Ajuntament de Terrassa que el seu treball podria ser reconegut aquest mateix any amb la concessió d'un segon guardó: la bandera d'Europa.

El Consell d'Europa ha valorat la participació de Terrassa en diverses xarxes i plataformes europees, com és el cas de: Ciudades y Gobiernos Locales Unidos (CGLU). Terrassa és membre de la CGLU des de la seva fundació, a París, el maig de 2004, i participa activament en els grups de treball, les activitats i les campanyes que es porten a terme.

El Consejo de Municipios y Regiones de Europa (CMRE). El CMRE es la secció europea de CGLU. La participació dels municipis espanyols es canalitza a través de la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP). No obstant això, Terrassa manté contactes intensos amb la institució i els seus representants. Terrassa ha estat nomenada per la FEMP com a representant de la federació en dues comissions treball del CMRE: Política Territorial i Cohesió i Ocupació i Assumptes Socials.

Ciutats Europees per a la Cooperació i el Desenvolupament (CECD). Xarxa de ciutats europees impulsada i liderada por Terrassa. Las ciutats membres de la xarxa tenen característiques similars entre elles, com ara el nombre d'habitants o els processos de reconversió industrial. Es va constituir el març del 2005 a Terrassa i actualment està formada per 13 membres de 9 Estats de la Unió Europea.

Eurocities. Xarxa de les principals ciutats europees. Fundada el 1986, la xarxa compta amb més de 130 municipis de 30 Estats Europeus. L'Ajuntament de Terrassa ha estat membre associat entre els anys 2003 i 2008 (sense vot a l'assemblea) i ha participat en dos fòrums, el de Desenvolupament Econòmic i el de Societat del Coneixement. Des de gener del 2009, Terrassa i les 10 ciutats del seu entorn són membres de ple dret de la xarxa.

Agermanaments: Terrassa està agermanada institucionalment amb les ciutats d'Örebro (Suècia) i Pamiers (França).

Altres relacions amb països europeus

Tolosa: les relacions entre Terrassa i Tolosa de Llenguadoc són intenses. Existeixen col·laboracions bilaterals en diferents àmbits des de fa dècades, Actualment, els principals àmbits de col·laboració són les infrastructures i les comunicacions per carretera, com ara l'eix viari E-9. També es fan intercanvis socioeconòmics i culturals a través de les respectives cambres de comerç i entre la Universitat de Tolouse i la Universitat Politècnica de Catalunya a Terrassa.

Nottingham: S'ha col·laborat en assumptes relacionats amb la cultura i la indústria audiovisual. Una delegació de l'Ajuntament de Terrassa va visitar Nottingham i la regió de West Midlands entre el 3 i el 4 de abril de 2008 per intercanviar punts de vista i experiències al voltant de la indústria audiovisual.

Aley (Líban). Terrassa manté un conveni de col·laboració amb aquesta ciutat libanesa, amb l'objectiu de promoure el desenvolupament d'ambdues col·lectivitats i els intercanvis i col·laboracions a través de programes europeus.

Projectes europeus: L'Ajuntament de Terrassa ha participat en nombrosos projectes cofinançats per la Unió Europea des de fa molts anys. Els projectes desenvolupats en els darrers cinc anys són:  EntrepeneurshipNetwork; Sunrise; La tela di Aracne; Interregional Entrepreneurial Teams (E-Teams), i PIMMS (Partner Initiatives for the development of Mobility Management Services)

Celebració d'esdeveniments europeus per part de l'Ajuntament de Terrassa, com ara el 50è aniversari de la firma del Tractat de Roma, l'Any Europeu de la Igualtat d'Oportunitats per a tots, la Jornada Internacional El fil de la innovació. Des de l'any 2004, l'Ajuntament celebra un acte institucional al Saló de Plens per commemorar el Dia d'Europa. Altres iniciatives són el Curs d'Estiu sobre la Unió Europea que es fa cada any des del 2006 o l'edició del butlletí Terrassa.eu.