El govern de Jordi Ballart, ara en minoria, ha pogut tirar endavant els pressupostos i les ordenances pel 2025 amb els vots de Tot per Terrassa i Junts, i també l'abstenció de la regidora d'ERC, Ona Martínez. Després d'ajornar-se en dues ocasions per la DANA, el ple extraordinari s'ha celebrat aquest dimarts 5 de novembre a la tarda i ha comptat amb els vots negatius del PSC, Vox i el PP.
Dues de les esmenes que havien presentat els socialistes -i que estaven aprovades- han quedat rebutjades perquè no s'ha comptabilitzat el vot positiu del regidor d’ERC, Pep Forn, perquè estava fora del territori espanyol de forma telemàtica. Totes les que havien presentat el PP i Vox han quedat també rebutjades per no coincidir amb el full de ruta del govern.
Els antics socis de govern han aprovat conjuntament una esmena per incrementar el pressupost destinat a la transició energètica,l’habitatge públic, els equipaments esportius, així com també un programa per lluitar contra l’abandonament escolar. Però no s'ha acceptat la proposta dels republicans per incrementar els impostos en un 2,5%.
256,4Milions d'euros del pressupost de Terrassa pel 2025
El projecte presentat pel govern municipal va en la línia del 2024: millorar la qualitat de vida de la ciutadania i preparar la ciutat per al futur. En total, la ciutat comptarà el 2025 amb un pressupost ordinari que s'enfila fins als 256,4 milions d’euros, 7,4 milions més (2,98%) que l'exercici anterior. Si parlem del pressupost consolidat -que inclou les societats municipals-, aquest arriba als 319,9 milions. A més, l’executiu ja va anunciar que per al pròxim 2025 no apujaran ni taxes ni impostos.
El pressupost, per àmbits
- Territori i Habitatge: 101,8 milions d’euros on s’inclouen actuacions en neteja, manteniment de parcs i jardins, clavegueram i serveis d’urbanisme.
- Acció Social i Participació i Qualitat Democràtica: 42,3 milions d’euros amb recursos per a polítiques socials, millores en serveis per a la gent gran, infants i joves, així com accions d’inclusió i lluita contra la discriminació.
- Promoció Econòmica i Educació: 36,5 milions d’euros per al desenvolupament de l’educació, la indústria, el comerç i la innovació, a més de potenciar l’emprenedoria i les noves oportunitats.
- Projecció de la Ciutat: 14,7 milions d’euros en l’aposta per la projecció de Terrassa com a ciutat referent, amb iniciatives com la Fira Modernista i altres esdeveniments de ciutat.
- Transició Ecològica: 5,7 milions d’euros destinats a la sostenibilitat, amb projectes per renaturalitzar espais, actuacions a les rieres, protegir el medi ambient i fomentar el benestar animal.
- Serveis Públics transversals, d’estructura territorial i atenció ciutadana: 40,1 milions d’euros per al suport a serveis municipals per a una gestió eficaç i atenció ciutadana àgil.
La meitat d'inversions
El que canvia notablement és la rebaixa en les inversions, que passaran dels 20 als 12,7 milions d'euros. Una rebaixa que s'explica per la finalitzció de les convocatòries dels fons europeus Next Generation que aportaven milions a la ciutat, comptabilitzades com a inversions. La despesa en aquest sentit estarà centrada en consolidar projectes en zones verdes, infraestructures i equipaments esportius, entre d’altres.
La digitalització del cicle de l’aigua, destinat a modernitzar i digitalitzar la gestió de l’aigua, millorant-ne l’eficiència i reduint l’impacte ambiental, la millora de places i zones de joc infantil als districtes, oferint espais de qualitat que promouen la cohesió ciutadana, o el manteniment d’edificis culturals, educatius i cívics, amb les renovacions d’equipaments com l’Alberg Vallparadís, la Casa Baumann i els mercats municipals
- Parc de la República: 3,1 milions d’euros, per continuar desenvolupant el gran pulmó verd de referència al nord de la ciutat.
- Inversions per a iniciar actuacions per a la creació de nous espais comunitaris i culturals, com el Centre Cívic a la Saifa Keller.
- Projectes de les biblioteques BD5 i BD7.
- Condicionament Terrassenc.
- Projecte del pont del carrer d’Itàlia.
- En l’àmbit esportiu, es preveu destinar 550.000 euros a renovar les gespes dels camps de futbol de Poble Nou i Can Parellada, a més d’iniciar actuacions en altres instal·lacions, com a l’Estadi Martí Colomer, amb suport de fons supramunicipals.
- 300.000 euros per a polítiques d’habitatge social.
- 350.000 euros es destinaran a la millora dels polígons industrials, per al foment de l’activitat econòmica local.