Lareducció de la jornada laboral preocupa la Cecot. Així ho ha fet saber la patronal egarenca en el tradicional acte amb mitjans de comunicació on s’han exposat els principals indicadors de gestió 2024 així com les perspectives empresarials pel 2025. “Preveiem un exercici amb un cert optimisme però prudent, contingut i moderat”, ha manifestat el president de la Cecot, Xavier Panés. Destaca la proposta de reduir la jornada laboral a 37,5 parteix, que “d’una voluntat legítima de la millora de la qualitat de vida dels treballadors”, cal abordar-la “amb la màxima prudència i responsabilitat” alhora que “cal prioritzar la productivitat”, ha insistit el president.
En aquest sentit, l’entitat empresarial catalana ha posat el focus en el fet que “és una pràctica poc reflexiva instaurar canvis en el sector públic i traslladar-ho al privat”, pel fet que el sector privat català està format principalment de petites i mitjanes empreses que competeixen en un mercat global. Segons la patronal, la reducció de la jornada laboral representaria un augment del 6,6% del cost salarial de l'empresa. Per la seva banda, el 28% del teixit empresarial que forma part de la patronal terrassenca ha manifestat que aquesta reducció representaria un augment dels costos laborals, el 15% creu que amb l'aplicació de la normativa es reduiria la productivitat i un 11% creu que no tindria cap impacte significatiu.
Panés ha asseverat que en aquest context "cal preguntar si aquest augment es podrà sostenir o pot portar a reduir plantilles o, fins i tot, plantejar la viabilitat d'algunes empreses". Per això, des de la Cecot demanen una reflexió conjunta entre empreses i sindicats i fan una crida "a la prudència, al rigor econòmic i al diàleg perquè no acabi perjudicant el teixit empresarial i el conjunt de la societat".
Entre els principals eixos de treball de la patronal catalana pel 2025 també destaca el d'afrontar l’absentisme laboral. Actualment, a Catalunya la mitjana d'absentisme és del 7% arribant al 20% en alguns sectors. De fet, cada dia hi ha un milió i mig de treballadors que estan de baixa en el conjunt de l’estat espanyol. Unes xifres que preocupen als empresaris, pels costos econòmics que representa en el teixit empresarial. "És inassumible per les petites i mitjanes empreses", ha dit Panés. El secretari general de la Cecot, Oriol Alba, ha explicat que cal establir mecanismes per incentivar el retorn al treball i també volen posar el focus en els petits empresaris per l'impacte que té aquest factor en la seva salut mental.
Les perspectives de la Cecot pel 2025 són positives, però posen el focus en l'empobriment de la població. "Som partidaris de moderar l’optimisme i treballar conjuntament per millorar els problemes estructurals a llarg termini", ha insistit Panés qui ha recordat que tot i el creixement del PIB, no reflecteix el PIB per càpita que és inferior al de fa uns anys. "La tendència d’empobriment no la podem revertir en poc temps, cal treballar de manera previsora", ha afegit.
Un finançament més just per Catalunya
Els empresaris egarencs reclamen també un model de finançament més just per Catalunya conscients que "part de la situació depèn de l’infrafinançament que té Catalunya". En aquest sentit, Panés ha demanat "transparència, equitat i eficiència en un marc de lleialtat". En aquest sentit, s'ha disposat a treballar de la mà amb el Govern. "Ens trobem en un moment polític que cal arribar a acords per resoldre un greuge històric que no es pot ajornar més", ha insistit.
Entre els reptes en l'àmbit industrial per aquest 2025 la Cecot en destaca dos. D'una banda, la pèrdua de teixit industrial a Catalunya per falta de relleu generacional. En alguns casos les empreses tanquen i en d'altres es venen a fons d'inversió que en qüestió de temps acaben traslladant les seus a altres llocs. "Cal treballar amb l'administració perquè és un tema estratègic de país que ens ha de preocupar", ha expressat el president de la comissió d'Indústria de la patronal, Miquel Àngel Cerdà. De l'altra banda, preocupa la pèrdua de competitivitat fruit de la suma d'absentisme, baixa productivitat, salaris per sobre de la inflació o la reducció de la jornada laboral.
L'opa del Banc Sabadell genera inquietud als empresaris
Entre els indicadors que ha presentat la Cecot, destaca un sondeig que s'ha fet al teixit empresarial de la patronal i on es pregunten diferents qüestions amb l'objectiu de tenir una radiografia de l'estat de les empreses i les seves perspectives econòmiques. En aquest sentit, preguntats sobre l'opa entre el BBVA i el Banc Sabadell, el 80% expressa tenir inquietud per la situació i d'aquests el 35% creuen que la fusió tindria un impacte negatiu.
Finalment, Alba ha explicat que l’any 2024 ha estat de creixement moderat i la majoria del teixit empresarial de la Cecot ha tancat l’exercici millor que el 2023. Pel que fa al 2025, el 43% de les empreses preveu tancar l'any amb més beneficis i un 34%, amb els mateixos.
En relació amb el nombre de treballadors, l'any 2024 el 47% de les empreses han mantingut treballadors i un 36% els han incrementat, mentre que pel 2025 el 60% preveu mantenir la plantilla i el 31%, incrementar-la. A la pregunta de què pot frenar el creixement, els empresaris asseguren que la burocràcia administrativa, la manca de personal qualificat, la pressió fiscal, o la desacceleració de la demanda interna, són els principals reptes per l'any que tot just ha començat.