Fer país amb la panxa plena

Publicat el 31 de març de 2013 a les 21:40
Passaport gastronòmic català

La iniciativa va sorgir quan tres amics terrassencs, en Marc, en Francesc i l'Albert, es van reunir després de la manifestació de l'11S i van començar a parlar sobre com podien posar el seu granet de sorra "en el procés cap al sobiranisme de ple dret". Així va néixer, fa tot just un mes, el nou passaport català de Gastrocat. Amb la idea al cap de crear i reactivar el teixit econòmic i social del "nostre petit gran país", els joves van decidir posar a l'abast de particulars i empreses una idea que podia ser beneficiosa tant per uns com pels altres.

"El nostre compromís és enllaçar el comensal amb restaurants de cuina casolana, tradicional, de mercat i temporada del nostre país mitjançant el passaport català gastronòmic. Així, descobrirem nous indrets on menjar sigui un plaer, tot assaborint i descobrint l'amplíssim ventall de productes de la nostra terra", explica en Marc. A més d'assaborir els productes més típics de casa nostra, amb el Gastrocat també et pots beneficiar de descomptes quan vas a menjar fora.

I per si no fos prou, els impulsors del passaport gastronòmic català han apostat perquè aquesta iniciativa també tingués una vessant solidària. D'aquesta manera, aquells que facin servir el passaport col·laboraran en fer que el 20% dels diners aconseguits en aquesta campanya es destinin a menjadors socials, menjadors escolars i al banc d'aliments. "Volem fer arribar els recursos alimentaris als qui més ho necessiten, per això ens hem posat en contacte amb els menjadors i bancs d'aliments de les quatre províncies catalanes", manifesten els seus creadors. De moment ja han repartit 300 passaports a tot el territori català.

Com funciona
El Passaport Català conté deu pàgines amb uns espais en els quals els restaurants han d'estampar el seu propi segell. El particular ha de demanar que li segellin el passaport a cada restaurant que visiti i d'aquesta manera es beneficiarà d'un 10 per cent de descompte en la factura total de l'àpat, inclosos els seus acompanyants. Una vegada omplert tot el passaport amb 20 segells diferents, obtindrà un premi. A dia d'avui, la iniciativa ja compta amb 50 restaurants. Tots ells han estat visitats prèviament per tal de seleccionar curosament aquells que "recomanaries a un amic o conegut".

Els components de l'empresa estan constantment voltant per tot Catalunya i realitzant visites noves per tal d'adherir nous establiments. Afirmen que per part dels restauradors, "la idea agrada molt i la majoria s'hi volen sumar". Tots els restaurants col·laboradors, repartits arreu de la geografia catalana, es poden consultar a l'apartat Tria Restaurant al seu web: www.gastrocat.cat. De Terrassa hi ha adherits tres restaurants: La cuina d'en Brichs, La Antorcha i l'Art de Gaudir.

Els creadors del passaport afirmen que estan "molt contents" de com s'ha rebut la proposta. Amb només un mes de vida, ja compten amb més de 700 seguidors a facebook i twitter. La pàgina web ja registra més de 3.000 visites i estan rebent molts missatges "encoratjadors d'ànims i felicitacions. Ni en les millors previsions haguéssim pogut imaginar un començament així", sentencien.