L’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) ha anunciat el llançament d’un nou cicle d’activitats titulat L’hora és greu i gloriosa: noranta anys dels fets d’octubre de 1934, que tindrà lloc els dies 1, 3 i 8 d’octubre. Aquesta iniciativa, organitzada per la Secció de Geografia i Història de l’IEI, busca reflexionar sobre un moment clau de la història catalana.
El cicle començarà el dimarts 1 d’octubre amb un col·loqui anomenat 1934-2017: una reflexió comparada, on els ponents Jaume Barrull, Agustí Alcoberro i Antonieta Jarne debatran sobre les similituds entre els fets d’octubre de 1934 i les mobilitzacions de 2017. Dos dies més tard, el 3 d’octubre, es portarà a terme un segon debat, Noranta anys dels fets d’octubre, amb la participació d’Oriol Falguera, Fermí Rubiralta i Marta Alòs, qui abordaran les aportacions historiogràfiques sobre aquells esdeveniments.
Per culminar el cicle, el dimarts 8 d’octubre, Guerrilla Folk oferirà un concert-lectura que promet rememorar les músiques de revolta i llibertat, aportant un toc artístic a la commemoració.
Durant la presentació de l’esdeveniment a l’Aula Magna, la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, va subratllar la importància d’aquest cicle com a manera de recordar el passat: “Hem de tenir present tot el que hem viscut i tot el que hem estat.” Rufach ha animat especialment als joves a participar, recordant que la lluita per l’autogovern català té arrels profundes.
Andreu Vàzquez, director de l’IEI, ha insistit en la necessitat de preservar la memòria col·lectiva: “Allò que som és allò que érem, i allò que seran les futures generacions dependrà del coneixement del seu passat.” Ha afegit que l’objectiu del cicle és fer un exercici de memòria per reconèixer que la voluntat d’autodeterminació que es va expressar el 2017 ja havia estat present anys enrere.