La Plataforma d'Entitats Culturals es concentra al Museu de Lleida en defensa de la col·lecció

El director de l'equipament insta les administracions de Catalunya i l'Aragó a dialogar i deixar enrere la via judicial

Representants d'entitats culturals lleidatanes defensant davant del Museu de Lleida la unitat de la col·lecció de l'equipament.
Representants d'entitats culturals lleidatanes defensant davant del Museu de Lleida la unitat de la col·lecció de l'equipament. | Salvador Miret/ACN
Redacció
23 de desembre de 2020, 15:10
Actualitzat: 26 de desembre, 11:04h
La Plataforma d'Entitats Culturals de Lleida ha dut a terme aquest migdia una acció en defensa de la unitat de la col·lecció del Museu de Lleida, després de la interlocutòria del jutjat de Barbastre en què ordena entregar a l'Aragó abans del 15 de febrer les 111 obres de les parròquies de la Franja que són al museu lleidatà.

Amb aquest objectiu, han reclamat "una acció contundent" a les administracions lleidatanes. Per la seva banda, el director del museu, Josep Giralt, ha recordat que el Consorci del Museu de Lleida presentarà al·legacions contra la decisió judicial. A la vegada, ha emplaçat a les administracions púbiques catalanes i aragoneses a buscar solucions dialogades en els litigis per l'art que no passin per la via judicial. 

Prop d'una trentena de representants d'entitats culturals i cíviques lleidatanes s'han concentrat aquest dimecres al migdia davant del Museu de Lleida on han desplegat una pancarta amb el lema 'Els museus no es toquen. Fem pinya pel museu'. Amb aquesta acció, convocada per la Plataforma d'Entitats Culturals de Lleida, han volgut traslladar el seu suport als treballadors del museu lleidatà i defensar la unitat de la col·lecció de l'equipament.

D'aquesta manera, han volgut fer visible el rebuig a la darrera interlocutòria del Jutjat número 1 de Barbastre en què ordena l'execució provisional de la sentència de 10 de desembre del 2019 dictada pel mateix òrgan judicial per tal que es lliurin abans del 15 de febrer les 111 obres d'art originàries de parròquies de la Franja que hi ha al Museu de Lleida.

La portaveu de la Plataforma, Xus Llavero ha estat l'encarregada de llegir el manifest en què han defensat la unitat de la col·lecció del Museu de Lleida, de la mateixa manera que de la resta de d'equipaments museístics i, amb aquest objectiu, ha reclamat una "acció contundent" a les administracions lleidatanes. En aquest sentit, ha exigit "que s'asseguri l'existència reeixida del Museu de Lleida per part de les institucions que formen el Consorci del Museu (Bisbat de Lleida, Departament de Cultura, Diputació i Paeria de Lleida), però "especialment per part de Cultura i de la Generalitat en el seu conjunt".

Llavero ha defensat que "no es poden anar separant les diferents obres d'art dels museus perquè fundacionalment es fan a través de col·leccions i només d'aquesta manera es poden tenir museus". "En el moment en què es crea un precedent com ja va succeir amb les obres se Sixena i, ara, amb les 111 peces de la Franja, perillen tots els museus", ha assenyalat.

El director del Museu emplaça a buscar solucions dialogades als litigis per l'art entre Catalunya i l'Aragó

Per la seva banda, el director del Museu de Lleida, Josep Giralt, ha explicat que dimarts, 29 de desembre, el Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal presentarà al·legacions a darrera la interlocutòria del jutjat de Barbastre en contra del trasllat a l'Aragó de les 111 obres. Giralt ha remarcat que la sentència no és ferma i el Consorci, el Govern i el Bisbat de Lleida hi van presentar recursos davant l'Audiència Provincial d'Osca.

A la vegada, Giralt ha fet una crida a les administracions públiques, tant catalanes com aragoneses, i ha defensat que "potser seria hora de començar a buscar altres solucions que no siguin només la via judicial" en relació amb els litigis per l'art existents entre ambdós territoris. "La via judicial el que fa és enconar situacions i enfrontar posicions" i "ningú es planteja que entre el 0 i el 10 sempre hi ha un 5", ha afirmat Giralt.