L'Ajuntament de Tàrrega, a través de la regidoria de Promoció Econòmica, preveu obrir al març la nova oficina de rodatges, ubicada a Cal Trepat, un espai que oferirà programes formatius i acompanyament i assessorament a professionals del sector audiovisual que vulguin gravar a les comarques de l'Urgell, Pla d'Urgell i Noguera. L'oficina serà el punt de referència del projecte 'Ponent i Acció' que impulsen els consells comarcals de la Noguera, Pla d'Urgell i l'Urgell, amb el lideratge de l'Ajuntament de Tàrrega, per impulsar els rodatges audiovisuals a aquestes comarques. Representants dels ens institucionals, entitats del territori i professionals han assistit aquest dimecres a la presentació de la iniciativa a Cal Trepat.
El projecte ja compta amb el suport de 46 municipis i 63 empreses, entitats i professionals, segons s'ha donat a conèixer a la presentació. La jornada també ha servit per remarcar els objectius principals de la iniciativa, que són potenciar un increment "substancial" dels rodatges al territori, assegurar l'arrelament de professionals al territori i millorar la imatge i atractiu turístic de les comarques de Ponent.
L'alcaldessa de la ciutat, Alba Pijuan, ha destacat que "l'impacte econòmic serà important al territori perquè els rodatges poden generar nous llocs de treball directes i indirectes". A més, ha valorat que Tàrrega lideri el projecte des de Cal Trepat, ja que aquesta antiga fàbrica de maquinària agrícola ja ha estat plató de diverses produccions en els darrers anys.
Per la seva banda, David Esteve, tècnic de Promoció Econòmica del consistori responsable del projecte, ha detallat que al març ja entrarà en funcionament la nova oficina i, de cara a l'abril, ja es duran a terme les primeres formacions especialitzades. "Fem un pas endavant per fer un acompanyament més actiu i portar el sector audiovisual del territori a una següent categoria, i també dinamitzar l'oferta ocupacional en aquest àmbit", ha explicat.
El programa d'impuls compta amb un pressupost de 151.460,50 euros, cobert parcialment per una subvenció del SOC dins del seu programa "Innovadors i Experimentals 2024", valorada en 113.595,37 d'euros. Aquesta línia d’ajuts reconeix l'aposta per treballar directament el sector audiovisual al territori per potenciar-ne les oportunitats per al desenvolupament local i la millora de l’ocupació.
La indústria cinematogràfica a l'Estat deixa un percentatge mínim del 9,5% del pressupost del rodatge a les localitzacions. Prenent de referència el cost mitjà per pel·lícula de l'any 2023, de 3 milions d'euros, els diferents ens assenyalen que l'impacte econòmic directe de cada rodatge d'un llargmetratge suposaria una inversió directa d'uns 285.000 euros, que incidirien en els diferents proveïdors de serveis, professionals i empreses del territori.