El periodista Josep Ramon Ribé (Lleida, 1965) publica aquesta setmana un llibre amb informació inèdita sobre la tradició dels "Reixos" a Lleida. ‘Reixos (La tradició dels Reis Mags a Lleida’ (Pagès Editors) aborda aquesta festa com una “expressió viva” de la cultura popular que ha anat evolucionant al llarg dels anys adquirint un significat que “transcendeix la simple celebració”, segons el seu autor. Així, s’hi poden trobar fotos que no s’havien vist mai encara de les “protocavalcades” i la primera que es va fer l’any 1936. El treball compta amb la col·laboració d’historiadors, investigadors i apassionats de la temàtica com Jaume Barrull, Iolanda Enjuanes, Felip Gallart i Jordi Mestre.
Segons Ribé, l’obra busca recuperar, documentar i posar en valor la tradició dels Reis Mags a Lleida, amb la finalitat de preservar-la per a futures generacions i mostrar-ne la seva transcendència històrica, cultural i social. El periodista lleidatà s’ha servit de la col·laboració de diversos autors, historiadors i experts en la matèria per configurar el llibre. Explica que cadascun ha aportat el seu “coneixement especialitzat” per dotar-lo d’una visió “polièdrica i enriquidora. D’aquesta manera, l’historiador Jaume Barrull posa llum a la controvertida mort de Rovira Roure i, Iolanda Enjuanes, experta en la preservació del patrimoni immaterial, contribueix a donar context i rellevància històrica a l’obra, revelant fets i fotografies inèdites sobre les protocavalcades i la primera cavalcada, l’any 1936.
També hi col·labora Felip Gallart, investigador apassionat per les festes populars i els seus significats simbòlics, així com Jordi Mestre, que aporta coneixement i experiència en el relat d’aquest esdeveniment cultural de la ciutat.
Ribé assenyala que un dels aspectes més “fascinants” del procés de creació de l’obra ha estat la descoberta d’informació inèdita, tant escrita com gràfica, que ha aportat una nova “dimensió històrica” de la cavalcada. Són documents històrics, imatges oblidades i testimonis recuperats que han estat incorporats al llibre, amb un grau de “profunditatiautenticitat” que, fins ara, no s’havia fet en cap obra anterior, segons l’autor. El material vol servir perquè el lector conegui millor els orígens i l’evolució d’aquesta tradició, i també per ajudar-lo a apreciar el seu valor com a part del patrimoni cultural lleidatà.
Entre aquesta imatges destaca la de la festa infantil que es va fer el 1935 al Teatre Municipal, que avui es coneix com el pavelló Antorxa dels Camps Elisis. En una s’hi veu tota la sala plena de gent i en la segona ‘L’home de les barbes blanques’, una versió primigènia del Pare Noel, que va ajudar a repartir els regals, sense fer-se competència amb els Reis Mags, a diferència del que passa actualment. També hi ha un petit espai de records de l’escriptor centenari Josep Vallverdú i una llarga entrevista a Albert Llorens, el Camarlenc que longeu que ha tingut la ciutat, ja que jo va fer des de 1960 fins a 2017, un total de 58 anys. Al llibre hi ha un resum de cadascuna de les cavalcades des de 1940 fins a 2024.