El nitrat de Xile és un compost químic que s’utilitza com a fertilitzant de cultius i també com a base per a fer explosius. Amb aquest mineral, a finals del segle XIX, Matías Granja, fill de Sort, va fer una gran fortuna. Havia emigrat de ben jove a Xile i “gràcies a l'extracció, manipulació i exportació del salnitre va esdevenir un dels homes més rics de Sud-amèrica”. Així s’explica en la mostra que dona a conèixer aquest personatge al poble de Salàs de Pallars i en el llibre ‘Òpera i salnitre. Del Pallars al desert d’Atacama’, que l’historiador Sisco Farràs, veí de Salàs, ha dedicat a la figura de Matías Granja.
Farràs, ara ja jubilat, havia estat professor d’història en instituts del Pallars Jussà. Els seus alumnes encara deuen recordar bé les seves classes, en les quals li agradava fer-los sentir el passat a través d’objectes quotidians. El detall d’allò que tots hem tingut a l’abast, de petits o més grans, ha anat escrivint la història de tots. La del comerç antic que el poble de Salàs ha sabut recrear té el seu origen en el rescat d’uns senzills prestatges de la botiga de queviures dels pares de Sisco Farràs. Quan aquests es van jubilar, el Sisco va voler conservar aquests prestatges i els va guardar al garatge de casa seva, encara sense saber imaginar massa què en faria més tard.
A poc a poc, les ganes de fer alguna cosa van anar concretant-se en la recreació de diferents establiments comercials, com a petits museus que ens porten de viatge a principis del segle passat, quan les botigues dels petits pobles com Salàs eren el principal o únic punt d’abastiment dels seus veïns. Avui, productes i les seves marques, cartells publicitaris, mobiliari i estris del comerç al detall, la botiga de proximitat, tal com es van obrir i van donar servei als pobles, els trobem com si el temps no hagués passat en nou locals ambientats en l’època, tal qual havien estat comerços així.
La visita a Les Botigues Museu de Salàs comença a la plaça del Mercat, on entrem a veure el Salón, on, des d’ara, i durant tot el 2025, es podrà visitar l’exposició sobre el Nitrat de Xile i la història de Matías Granja. Després podrem veure també l’estanc, la barberia, la farmàcia, la impremta, el quiosc, la botiga d’ultramarins, la merceria, el cafè-taverna i una pastisseria, que és el darrer establiment que es va inaugurar, l’estiu del 2022. Tal com explica l’impulsor de totes aquestes recreacions, Sisco Farràs, “el mobiliari i molts dels elements de la decoració de les botigues els hem anat recuperant de comerços que tancaven en diferents llocs”.
En la visita a les botigues de Salàs, fem un passeig també per la història de la publicitat, en la qual fa un segle artistes com el pintor Ramon Casas havien deixat el seu talent en cartells d’estil modernista com els que van servir per promocionar l’Anís del Mono. En aquell temps, les marques havien de diferenciar-se entre si gràcies als envasos i reclams comercials en els mateixos aparadors, prestatges i taulells dels comerços. Per això els colors, la tipologia, els dibuixos i la mà de l’artista tenia el compromís de copsar l’atenció dels clients.
A Salàs, de botiga en botiga, anem situant-nos en la quotidianitat més autèntica del comerç de proximitat. Tot el que s’explica en la visita guiada a les botigues de Salàs fa un repàs d’una franja d’anys que abasta aproximadament un segle de vida. A través de productes de consum domèstic, de neteja, alimentaris, begudes més populars que es demanaven a la taverna, les eines d’una impremta, el poble de Salàs de Pallars és ara un atractiu destí per a conèixer la història que ens farà recordar, segur, moments d’infantesa, o ens durà a la infantesa o joventut dels nostres avantpassats. Per als més joves, Salàs és una oportunitat per adonar-se de com han canviat les maneres de comprar i consumir.
La recreació del comerç antic que ha sabut fer el poble de Salàs és un llibre d’història i un homenatge a aquestes transaccions de persona a persona que en els nostres dies internet tendeix a fer desaparèixer.