El festival Som Cinema ha viscut aquest dissabte un moment destacat amb la presentació oficial del CLAC (Col·lectiu Lleidatà d’Audiovisuals i Cinema), format per 46 membres amb la missió de reforçar la indústria cinematogràfica a Lleida. L’esdeveniment, que ha reunit aproximadament setanta persones, incloïa tècnics, guionistes, directors i productors, es va dur a terme a la Casa de la Volta de la Seu Vella amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Lleida.
Berta Lacruz, productora i integrant del CLAC, va llegir un manifest que subratllava la importància de les aliances estratègiques per convertir Lleida en un referent de l’audiovisual. El document destaca que l’audiovisual és un art que influeix profundament en la societat, però que Lleida s'ha quedat enrere en aquest sector.
El manifest fa una crida a unir esforços per impulsar la indústria, destacant la necessitat de retenir els talents locals en direcció, producció, guió, i altres disciplines. També denuncia la manca d'una indústria sòlida que garanteixi oportunitats laborals per a professionals lleidatans, que sovint busquen feina fora del seu territori.
A més, el document reclama millores en les condicions laborals del sector i un suport més gran per part de les institucions lleidatanes.
Després de la presentació del col·lectiu, els assistents van participar en un intercanvi d’idees per establir connexions i projectes futurs, tot amenitzat amb un vermut.
Durant l'esdeveniment també es va projectar la pel·lícula Reír, cantar, tal vez llorar, del director Marc Ferrer. Guardonada amb el Premi Un Impulso Colectivo D’A Film Festival Barcelona 2024, la pel·lícula narra la història d'una dona trans de mitjana edat que desitja trobar l’amor, amb la participació d'un jove immigrant marroquí que provoca controvèrsia a la seva comunitat.
Les actrius Toñi Vargas i Sandra Soro van destacar la “independència i llibertat” amb què el director va treballar, així com la importància dels actors no professionals que aporten realisme a la narrativa.
Cloenda del festival
Les vacances de Mara, dirigit per Elena Escura i produït per Tarannà Films i À Punt Media, ha obtingut el premi al Millor Llargmetratge de Ficció en la 15a edició del festival Som Cinema, mentre queBlava Terra, dirigit per Marine Auclair i produït per ESCAC Films, ha estat guardonat com a Millor Curtmetratge de Ficció. El llargmetratge Societat Negra, dirigit per Ramon Térmens i produït per Segarra Films, s’ha endut el Premi del Jurat, mentre que el curtmetratge Cura Sana, dirigit per Lucía G. Romero i produït per ESCAC Films, ha rebut una Menció Especial per part del Jurat.
Pel que fa als documentals, Hágase tu voluntad, dirigit per Adrián Silvestre i produït per Producciones del Barrio, Nanouk Films i Atresmedia Cine, s’ha endut el Premi al Millor Llargmetratge, i El Temi, dirigit per Jesús Minchón, Marta Aguilella i Arnau Belloc, produït per la UAB, ha estat reconegut com a Millor Curtmetratge. El Jurat ha distingit amb una Menció Especial el curtmetratge Dorothea on the rocks, dirigit per Núria Abad i Marta Hierro i produït per MOM Works i IB3.
Els guardons s’han atorgat al ScreenBox de Lleida en una cerimònia que ha reunit directors, actors, productors i públic. L’acte ha estat marcat per moments emotius, com la dedicatòria de Societat Negra per part de Ramon Térmens al seu germà, mort recentment.
La directora del festival, Judith Vives, ha destacat la qualitat i varietat de gèneres de les pel·lícules, així com l’increment de films projectats. En total, la 15a edició del Som Cinema ha tingut lloc del 16 al 20 d’octubre a Lleida, amb un total de 57 pel·lícules de Catalunya, Balears i València. L’esdeveniment ha estat organitzat per Suggeriments, amb el suport de l’Ajuntament de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, la Universitat de Lleida i la Fundació Horitzons 2050.